Kako urediti male eksterijere?

Thinkstock / Spencer Davies
Planiranje malog gradskog vrta iziskuje mnogo rada i ponajprije, dobru organizaciju kako bi se u malom prostoru dobio malen i stilski prilagođen prostor za boravak, odmor, vrtlarenje i velik broj manjih pod prostora za sjedenje. U malim vrtovima želimo si omogućiti toliko privlačnu privatnost te bijeg od okoline.
Vidi originalni članak

Osnovni problem kod vrtova manjih dimenzija je podcjenjivanje ovih prostora iako oni mogu biti jako uočljivi i zaista bi trebali biti prostor za odmor i meditaciju, bili oni minimalistički uređeni ili puni zanimljivih detalja. Pitanje koje se nameće je koje detalje uključiti u mali vrt, a da prostor ne izgleda pretrpano?

Iznimno je važna zanimljiva sjedeća garnitura koja je jedan od važnijih detalja u malom vrtu, i vjerojatno onaj koji će se najviše koristiti,  središnja točka tog prostora. Stoga, potrebno je da ona bude atraktivna i uočljiva. Pozadina vrta mora biti uredna - red bambusa ili niskog uredno orezanog drveća poput masline ili drijena će stvoriti snažno zaleđe i jasnu granicu. Ponavljanje istog pomaže stvaranju harmonije i  dok visina drveća odaje dojam snažne visoke zelene prepreke.

Okomite linije su u malom vrtu posebne - dok u velikim vrtovima okomice čini visoko drveće, u malim su to najčešće ograde i zidovi kuće. Lukovi, pergole i rešetke korisni su za dodavanje visine unutar vrta. Najzahvalnije penjačice  su ruže ili bršljan koji je divan u svako godišnje doba. Oblici u vašem vrtu neka budu jednostavni. Mali vrtovi su uglavnom jednostavni, pročišćeni, a svaki geometrijski oblik je jasan i lagan za uočavanje. U takvim vrtovima razigranost se uvodi biljkama. Staza nikad ne bi trebala biti ravna jer tada se vrt dijeli na dva dijela i izgleda još manje. Umjesto klasične tratine kojoj je osnova naravno trava, može se posaditi npr. metvica ili timijan. Za dodatak boje vrtu možemo posaditi srednje velike grmove koji cvjetaju u proljeće ili ljeto, a do kasne jeseni zadržavaju zanimljivo obojeno lišće kao npr. Cotoneaster spp, Hydrangea macrophylla.

Jednostavno, nisko bilje uz stazu ili područje sjedenja će razbiti monotoniju opločenja koje će zauzeti najveću površinu svakog malog vrta, a u isto vrijeme približiti će zelenilo najkorištenijem dijelu vrta. Neke pogodne biljke koje ne iziskuju puno održavanja su: Sempervivum spp., Hosta spp., Caltha palustris, Sedum acre, Geranium spp... Svaki vrt ima i praktičnu namjenu te mora sadržavati praktične predmete koje koristimo svakodnevno, poput mjesta za sušenje rublja, skrovište za kantu za smeće, kao i poticajnije elemente poput roštilja.


Središnji dio vrta, gdje bi tradicionalno bio travnjak, može biti opločen granitnim kockama koje se prilično lako održavaju, te bi se na njima nalazio prostor za sjedenje i jedenje. Smanjivanjem površine travnjaka i mijenjanjem oblika površine za sjedenje dobivamo niz ideja i mogućnosti oblikovanja malog vrta sukladno ukusu i potrebama. Ista pravila kao i za opločavanje vrijede i za površine sa šljunkom, pijeskom ili oblucima. Oni u vrt donose razliku u teksturi, oblicima, a izbjegava se dojam betoniranog vrta. Iako, i s površinama pod šljunkom trebamo biti oprezni, pošto se lako dobije dojam neurednog i nezanimljivog prostora. No, ako monotoniju razbijemo s granitnim pločicama te različitim vrstama opločenja opet dobivamo na različitosti.

Posjeti Miss7.24sata.hr