Kako si spavala? Ako se budiš u isto vrijeme svake noći, ovo mogu biti razlozi

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Svakome se može dogoditi da s vremena na vrijeme ima problema sa spavanjem ili iznenadnim buđenjem usred noći, ali nije dobro ako to postane uobičajen obrazac tvog ciklusa spavanja
  • Emocionalni problemi, stres i brige iz svakodnevice se mogu manifestirati u obliku nesanice ili iznenadnog buđenja 
  • Ako se gotovo svake noći budiš u istom vremenskom okviru mi znamo neke od mogućih razloga

Kada spavaš, emocionalni problemi koje vučeš iz svakodnevice se mogu manifestirati u obliku nesanice ili iznenadnog buđenja. Prema The New Yorkeru, jedna od posljedica iznenadnog ili preranog buđenja je fenomen nazvan "incercija sna". Odnosi se na razdoblje između buđenja i potpune budnosti kada se osjećaš pomalo omamljeno.

RECENZIJA Isprobala sam pekmez i ulje za ubrzano tamnjenje na bazi oraha spravljene prema stogodišnjoj formuli. Ovo me je iznenadilo

Uslijed iznenadnog buđenja, dio prefrontalnog korteksa mozga koji je uključen u donošenje odluka i samokontrole još nije budan pa tada izbjegavaj donošenje važnijih odluka. Buđenje u isto vrijeme svake noći bez alarma ili povoda može ukazivati na različite stvari, a mi smo istražili neke od mogućih razloga.

Problemi sa spavanjem između 21:00 i 23:00

Vrijeme između 21:00 i 23:00 sata je uobičajeno vrijeme odlaska na počinak većine ljudi. Poteškoće u snu za to vrijeme su znak prekomjernog stresa i brige s kojima se suočavaš iz dana u dan. Kod ovog se problema preporučuju meditacija, vježbe disanja i opuštanja, lagana šetnja prije spavanja ili čitanje omiljene knjige.

Beauty Je li spavanje s mokrom kosom zaista toliko loše koliko se misli?

Buđenje između 23:00 i 1:00

Prema drevnoj kineskoj medicini, ovaj je vremenski okvir povezan s energetskim meridijanom koji prolazi kroz žuč, a buđenje u ovo doba noći je povezano s emocionalnim razočarenjem. Kako bi svoj ciklus spavanja vratila u normalu, preporučuje se prihvaćanje situacije i opraštanje onima koji su ti nanijeli zlo.

Buđenje između 1:00 i 3:00 

Ovaj je vremenski okvir povezan s jetrom, a buđenje s emocijama ljutnje i viškom negativne energije. Preporučuje se prije spavanja popiti čašu hladne vode, a tokom dana se pozabaviti negativnim emocijama koje te opterećuju i kvare ti san.

Life&style Odvojeno spavanje - stručnjaci kažu da je bolje za vezu, pitali smo žene što misle o tome

Buđenje između 3:00 i 5:00

Buđenje između 3 i 5 sata ujutro je povezano s energetskim meridijanom koji prolazi kroz pluća, ali i emocijom tuge. Kako bi što prije ponovno usnula u san, pokušaj duboko disati i umiriti svoje emocije nekim pozitivnim mislima. 

Buđenje između 5:00 i 7:00

U ovo vrijeme protok energije prolazi kroz debelo crijevo, a s njime su povezane i emocionalne blokade koje te muče u svakodnevnom životu. Pokušaj dobro protegnuti svoje mišiće ili se osvježiti u toaletu kako bi se vratila u san. Ujutro kada se probudiš, realno sagledaj situaciju koja te muči i pokušaj ustanoviti je li ona zaista vrijedne takve brige.

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

 

Posjeti Miss7.24sata.hr