„Kako sam izgubila 45 kilograma za 6 mjeseci“

Instagram
Godinama se borila s viškom kilograma, a danas ima Facebook stranicu o mršavljenju i fitnesu gdje pomaže i drugima s istim problemom. Prenosimo nevjerojatnu priču jedne žene o borbi s prekomjernom težinom…
Vidi originalni članak

„Moja težina postala mi je prvi puta veći problem kad sam se upisala na koledž. Kad sam otišla na pravni fakultet satima sam sjedila i učila, jela sam često noću i još sam se više udebljala. Potom sam se udala i rodila djecu, a trudnoća mi nije nimalo pomogla. 

Znala sam da moram smršaviti i pokušavala sam sve i sva - od Atkinsove dijete do učlanjenja u grupu podrške Weight Watchers. Ponekad sam izgubila pokoji kilogram, ali uvijek sam ih brzo vratila. Činilo se da ništa ne djeluje dugoročno. 

Dan u spa centru bio je poziv na buđenje 

U lipnju 2000. godine rezervirala sam si dan u spa centru. Kad sam se prijavila na recepciji, službenik mi je dao univerzalni ogrtač („jedna veličina odgovara svima“). Ali, meni nije odgovarao. Vratila sam se na recepciju i zamolila veći ogrtač. Željela sam da se zemlja otvori i proguta me. 

Kad sam se vratila u garderobu s ogrtačem „za debele“, boreći se sa suzama obećala sam si da se nikad više neću osjećati debelom. Dok mi je dan bio daleko od opuštajućeg nakon te neugodne razmjene, to je iskustvo nešto probudilo u meni. Istaknulo je golemu razliku između osobe u mojoj glavi i osobe koja sam postala. 

Čelična volja Anamarija Asanović: Kako sam našla snagu za borbu s kilogramima

Znala sam da moram smršaviti, ali nisam se osjećala „toliko debelom“. Nisam mislila da moram izgubiti 45 kilograma – i nikako nisam mislila da ću ikada postati osoba koja neće stati u univerzalni ogrtač. Kako god, taj mi je trenutak uistinu otvorio oči i natjerao me da shvatim da se moram promijeniti. 

Odrekla sam se šećera, „bijele“ tjestenine, bijelog kruha i riže

Iskušala sam više različitih dijeta i ni jedna nije bila učinkovita – ali sam barem naučila koje su namirnice zdrave, a koje ne. Počela sam razmišljati o tome koja je hrana „uništavala“ sve moje prijašnje napore – i izbacila je iz prehrane. 

Prvo što sam izbacila je sve „bijelo“: šećer, tjesteninu, kruh, rižu. Shvatila sam da se moja prehrana sastoji od puno napitaka punih šećera, pa sam i njih izbacila. Također sam znala da kad sam god bila gladna uzela bih jesti prvo što mi se našlo pri ruci – stoga sam odlučila da izbacim prijepodnevni i poslijepodnevni međuobrok. 

Primjerice, nakon što sam promijenila prehranu, moj dan je izgledao ovako: za doručak kajgana i kuhani špinat, oko 10 sati šaka badema, za ručak puretina s puno povrća, oko 15 sati ponovno šaka badema sa svježim bobicama, a za večeru kozice s povrćem i smeđom rižom. 

Vježbanje je postalo moja obavezna rutina 

Odmah nakon onog nemilog dana u spa centru počela sam trenirati kod kuće gledajući DVD-ove s vježbama (nisam još bila spremna otići u teretanu). Tri mjeseca trenirala sam kod kuće, a onda sam čula da Carla Dunlap, bodybuilderica i bivša Ms. Olympia, drži treninge u obližnjoj teretani – pa sam se uputila k njoj. 

Jednom tjedno nalazile smo se na sat vremena, a ona me vodila kroz treninge s utezima i razne vježbe za različite dijelove tijela. Išla sam u teretanu još dva ili tri puta tjedno i iskušavala po sat vremena sve što sam naučila od Carle i svojih DVD-ova. Nakon šest mjeseci svojih novih navika skinula sam oko 28 kilograma. Radila sam s Carlom do prije nekoliko godina (nažalost, preselila se), ali još uvijek koristim na treningu vježbe i rutinu koju me naučila. 

Dijeta Dalibor Petko: Reći ću vam sve o mojoj borbi s kilogramima

Kad razmislim o svemu, ponosna sam na sebe što sam taj užasan osjećaj iz spa centra usmjerila u nemilosrdnu odlučnost da promijenim svoj život. Trening mi je danas dio svakodnevne rutine – poput pranja zuba – nešto što radim bez pitanja ili rasprave. 

Moje nove navike danas su moj način života

Nakon što sam izgubila gotovo 45 kilograma, ljudi su me počeli zapitkivati kako mi je to uspjelo. U međuvremenu sam kreirala Facebook stranicu za raspravu o fitnessu i mršavljenju s nekolicinom svojih prijatelja (moj glavni savjet je izbaciti hranu za koju znaš da je problematična za tebe). Stranica je brzo rasla i danas ima gotovo 8.000 pratitelja. 

Spoznaja da moja priča i savjeti pomažu nadahnuti druge stvarno je sjajna i meni nevjerojatna – stoga sam počela pisati blog…

Posjeti Miss7.24sata.hr