Bojenje jaja: evo ideja da ovog Uskrsa imaš najljepšu košaricu s jajima!
- Pripremi se za početak nove blagdanske tradicije: mi ćemo ti dati ideju, a ti samo trebaš odabrati one koje smatraš najprivlačnijim i početi s bojenjem jaja
- Saznaj sve što te zanima o bojenju jaja u ovom vodiču, donosimo ti sjajne savete i trikove za bojenje
- Ove zabavne tehnike bojenja uskršnjih jaja savršene su za dijete u tebi; u vodiču ćeš pronaći jednostavne ideje za bojenje pomoću namirnica koje već imaš pri ruci
Bojenje uskršnjih jaja uvijek je zabavna proljetna tradicija u kojoj mogu uživati svi, bilo da imaju 7 ili 70 godina. Ove godine malo ćemo ti pomoći s kratkim vodičem o bojenju jaja koji nadilazi to da jednostavno odeš u trgovinu i kupiš već obojena jaja što neke trgovine nude. Pokazat ćemo ti neke dosjetljive prirodne metode kako da obojiš jaja sa stvarima koje već zasigurno imaš pri ruci, za vizualno najprivlačnija jaja koja ikad. Uz ove uradi sam projekte ukrašavanja koji će te voditi, bit ćeš u dobrim rukama i imati divne rezultate, bez obzira jesi li stručnjak za bojenje uskršnjih jaja ili početnica.
Koliko dugo kuhati jaja za bojenje?
Kuhanje jaja osnovni je prvi korak u mnogim uputama za ukrašavanje uskršnjih jaja. Zakuhaj vodu s jajima, a nakon što voda prokuha kuhaj još 10 minuta. Jaja bi trebala ostaviti da odstoje 15 minuta prije nego što ih kreneš bojiti. To omogućuje da se žumanjak i bjelanjak potpuno stvrdnu.
Po želji ih možeš staviti pod hladnu vodu da se brže ohlade. Želiš li izbjeći pucanje ljuski kako bi mogla ukrašavati jaja, ohladi ih na ovaj način: nemoj izliti vruću vodu pa uliti hladnu, već posudu jednostavno stavi u sudoper i otvori slavinu za hladnu vodu. Pustite da se hladna voda pomiješa s vrućom kako bi se jaja lagano, polako ohladila tijekom nekoliko minuta. Zatim ih ocijedi.
Ideje za bojenje jaja
Da, mnoge trgovine mješovitom robom imaju komplete za bojenje jaja. Ali to je jednako lako napraviti kod kuće sa sastojcima i alatima koje već imaš. Najbolje od svega, bojenje uskršnjih jaja brza je, zabavna aktivnost koja je dovoljno jednostavna za djecu svih dobnih skupina. Pa započnimo s idejama!
Bojenje jaja vinom
Napuni lonac cijelom bocom tamnocrvenog vina. Zakuhaj i potom makni s vatre. Šupljikavom žlicom pažljivo stavljaj jaja u vino. Ostavi jaja u crnom vinu dok ne dobiju željenu boju. Ovisno o pigmentu u crnom vinu, jaja će vjerojatno proći od plavkasto ljubičaste do gotovo crne. Kad izvadiš jaja iz vina, primijetit ćeš da na sebi imaju male kristale. To je dodatni ukras tvojim jajima i potpuno je prirodan.
Bojenje jaja kurkumom
Boja za jaja napravljena od kurkume boji bijela jaja u prekrasno jarku žutu. Za najbolje rezultate, svakako potopi jaja u boju na najmanje 4 sata, ali ne dulje od 24 sata. Evo postupka: Stavi kurkumu u srednju zdjelu. Kurkumu prelijt kipućom vodom i ostavi da odstoji najmanje od 30 minuta do 2 sata kako bi se pigment boje izvukao u vodu. U tekućinu za bojenje umiješaj ocat; dodaj jaja. Drži jaja u bojilu najmanje 4 sata ili do 1 dan. Dulje namakanje će dati življu boju, ali ograniči vrijeme namakanja na 24 sata.
Bojenje jaja ciklom
Uzmite 1 do 2 cikle i grubo je nasjeckaj. Pomiješaj s 1 litrom vode, 1 žlicom octa i 1 žlicom soli u loncu. Pusti da zavrije, a zatim poklopi i kuhaj 30 minuta. Procijedi, čuvajući obojenu vodu. Zatim potopi jaja u vodu. Vrijeme bojenja kreće se od 5 minuta do gotovo 24 sata; svjetlije boje, manje vremena, dublji tonovi, više vremena. 30-40 minuta je zlatna sredina. Kad si zadovoljna bojom izvadi jaja i stavi ih u kutiju za jaja ili na rešetku da se osuše.
Bojenje jaja kupusom
Crvena i žuta su bile očite: ako si ikada rezala ciklu na drvenoj dasci za rezanje, vjerojatno je još uvijek obojena crvenom bojom, kao i tvoj radni stol od posljednjeg curryja koji si napravila s kurkumom. Ali za koliko namirnica znaš da su plave? Začudo, ako skuhaš crveni kupus s malo vode i procijediš ga, dobivena ljubičasta tekućina obojit će jaja u bogatu plavu boju. Ne pitaj zašto, ali radi. Uzmi 1 veliki crveni kupus i nareži ga. Pomiješaj u loncu s 1 litrom vode, 1 žlicom octa i 1 žlicom soli. Pusti da zavrije, a zatim poklopi i kuhaj 30 minuta. Procijedi, očuvajući tekućinu za bojenje. Potopi jaja i izvadi kad si zadovoljna bojom. Da bi se postigla uistinu bogata plava, jaje se mora namakati nekoliko sati.
Nakon što ovo pročitaš, vjerojatno nikad više nećeš bacati ljuske od jaja u smeće
Bojenje jaja rižom
Ova metoda uključuje rižu i jestivu boju za šaranje jaja. Evo kako možeš isprobati postupak. Trebat će ti nekoliko plastičnih zdjelica ili čašica od jogurta i poklopci. Ovisno o tome koliko boja želiš, za svaku čašicu treba ti dvije pune žlice riže dugog zrna. Nakon što imaš rižu u posudama, dodaj 5-6 izdašnih kapi jestive boje u rižu. Stavi poklopac i protresi da se dobro promiješa. Izvadi jaje i pusti da se dobro osuši.
@menawox Schon mal Eier mit Reis gefärbt? 😍 PS: Den Reis kann man danach natürlich noch essen 🙃 #fyp #foryou #foryourpage #viral #diytutorial #fy #diy #diyproject #doityourself #easterdiy #easterdiys #eastereggs #easteregg #foryourpage #eggcoloring #eggscoloring #ostern #ostercountdown ♬ Tom's Diner - AnnenMayKantereit & Giant Rooks
Bojenje jaja lukom
Mogu li ljuske luka stvarno obojiti jaje? Ako si se ikad pitala: Mogu i to vrlo lako. Jednostavno je, samo dodaš jaja izravno u boju. A kako se radi boja? Ljuske jaja prokuhaj u otopini vode i octa. Ocat pomaže da se boja upije u jaja. A boja koju ćeš dobiti ovisi o tome koliko ćeš ljuski luka koristiti, u koliko vode se kuhaju ljuske luka, boja jajeta (bijelo ili smeđe jaje), daje različite nijanse boja i na kraju koliko vremena jaja ostaju u bojilu. Prema ovome moći ćeš odrediti koliko jaku boju želiš.
Bojenje jaja voskom
Tehnika ukrašavanja jaja voskom datira još iz 13. stoljeća. Najznačajnije kreacije su ukrajinske pisanice: obojena jaja s vrlo zamršenim dizajnom narodne umjetnosti koji su nacrtani pčelinjim voskom. Naše modernizirane verzije mogu se pohvaliti svijetlim pastelnim nijansama i pojednostavljenim grafičkim dizajnom. Koristiti možeš originalnu metodu otpornosti na vosak - tehniku nanošenja više slojeva voska i boja, a možeš eksperimentirati sa zabavnim geometrijskim oblicima, vijugavim linijama, cvjetnim uzorcima i tipografijom.
Bojenje jaja u čaju
Jesi li znala da čaj možeš upotrijebiti i za bojenje jaja? Evo kako! U zdjeli ili vrču pomiješaj kipuću vodu s čajem. Nemojte procijediti lišće. Pusti da čaj postigne sobnu temperaturu, a zatim udodaj kuhana jaja. Ostavi jaja u čaju, u hladnjaku, preko noći (ili 6-8 sati). Nakon što su jaja obojena preko noći, izvadi ih iz čaja šupljikavom žlicom, a zatim ih lagano osuši papirnatim ručnikom. Ako se želiš okušati u bojenju jaja s čajem, upotrijebi ove omjere kao referencu.
Ako koristiš srednju zdjelu za žitarice ili čak vrč, ove količine su dovoljne za bojenje 3-4 jaja: 2 vrećice crnog čaja + 1/2 šalice soka od cikle: crvenkasto smeđa; 3 vrećice čaja od šafrana: narančasta; 2 žlice čaja od kurkume: žuta; 3 vrećice zelenog čaja + 1 žlica kulinarske matche, s malo matche nakon bojenja preko noći: zelena. S imenom kao što je zeleni čaj, ovo bi bilo lako, zar ne? Valja upozoriti kako nije. Čak i nakon natapanja u čaju preko noći, jaje bi moglo imati minimalan intenzitet boje.
Bojenje jaja jestivim bojama
Ako svoja jaja želiš obojiti jestivim bojama za hranu pomiješaj 1/2 šalice kipuće vode, 1 žličicu octa i 10 do 20 kapi jestive boje u šalici kako bi postigla željene boje. Ponovi za svaku boju. Tvrdo kuhana jaja umoči u boju oko 5 minuta. Koristi žlicu s prorezima, žičani držač za jaja ili hvataljke za dodavanje i uklanjanje jaja iz boje. Ostavi jaja da se osuše.
Je li sigurno pojesti obojena jaja? Sve dok u ukrašavanju koristiš boje za hranu ili prehrambene boje, sama boja neće predstavljati nikakav zdravstveni rizik. Ako s farbanim jajima postupaš baš kao s normalnim tvrdo kuhanim jajima, stavi ih u hladnjak nakon bojenja. Tvrdo kuhana jaja ostaju svježa u ljusci oko tjedan dana u hladnjaku, stoga ih svakako pojedi u tom roku.
Sve što ti preostaje je da okupiš djecu ili samo probudiš dijete u sebi i uživaš u bojenju uskršnjih jaja. Nema potrebe za setovima iz trgovine kada naš 'recept' zahtijeva sastojke koje vjerojatno već imaš u svojoj kuhinji i samo malo kreativnosti.