Juha od krumpira savršena je na hladan dan, a znamo i tajni sastojak koji će je oplemeniti

Shutterstock Tajni sastojak će učiniti juhu od krumpira savršenom
Vidi originalni članak
  • Kremasto, ukusno i zdravo: juha od krumpira idealan je obrok za prohladni kišni jesenski dan 
  • Bilo da juhu jedeš „čistu“ ili je začiniš dodacima poput kobasica ili krutona, to je jednostavan obrok u kojem će uživati cijela obitelj
  • A jedan tajni sastojak učinit će je gozbom i za najzahtjevnije gurmanske nepce 

Budući da je juha od krumpira jedan od apsolutnih jušnih klasika, uvijek smo u potrazi za sastojcima koji joj daju nešto novo. A sada smo našli ono što smo tražili! Naime, JEDAN sastojak daje juhi od krumpira ugodnu slatkoću i pojačava okus.

Mnogi su vjerojatno već pomiješali krumpir s bundevom ili porilukom, ali jesi li ikad dodala komorač u svoju juhu od krumpira? 

Ako ne, svakako bi trebala isprobati. Sirovi komorač ima lagani okus anisa, a kad se kuha i pasira daje puno suptilniju aromu. Komorač daje juhi od krumpira blagu slatkoću, a time i više dimenzija. Savršen je sastojak ako svoju juhu od krumpira želiš podići na novu razinu.

Najveća i najčešća pogreška koja se radi kod kuhanja pileće juhe

Juhu od krumpira lako ćeš spraviti uz ovaj osnovni recept. Možeš se poigrati sa začinskim biljem, dodacima... Naravno, iskušaj varijantu s malo komorača, koji kuhaš na pari zajedno s lukom i porilukom te dalje obrađuješ prema receptu.  

Sastojci

Za 4 obroka:

• 800 grama krumpira 

• 2 glavice luka

• 1 poriluk

• 1 oveći komorač

• 50 grama maslaca (ili margarina)

• 1 litra mesnog temeljca 

• sol

• 100 grama slatkog vrhnja

• papar (svježe mljeven)

• ½ žličice mažurana 

• vrhnje (za ukrašavanje)

Life&style Isprobaj ukusnu juhu od kiselog kupusa - imamo brzi recept za ovo zdravlje u tanjuru

Priprema

1. Oguli krumpir, operi i nareži na velike kocke. Oguli i nasitno nareži luk. Očisti poriluk, dobro operi te nareži na komade.

2. Zagrij mast u loncu. Kocke luka i komade poriluka kuhaj na pari dok ne postanu prozirni (i komorač ako ga odlučiš dodati). Dodaj kockice krumpira i temeljac te ostavi da se sve kuha poklopljeno oko 20 minuta.

3. Krumpir u juhi najprije usitni gnječilicom za krumpir, a zatim kratko štapnim mikserom. Pažnja: nemoj pire predugo miješati mikserom, inače će juha biti ljepljiva!

4. Umiješaj vrhnje te začini juhu solju, paprom i mažuranom. Po potrebi ukrasi mrvicom vrhnja.

Savjet za dodatak: krutoni od pečenog kruha.

Ako želite vegetarijansku, umjesto mesnog temeljca jednostavno možeš upotrijebiti juhu od povrća. 

Posjeti Miss7.24sata.hr