Jela, bor ili smreka – što odabrati za božićno drvce?
„Bez obzira kakvo drvce odabrali, prije njegove kupnje treba izmjeriti visinu stropa prostorije u kojoj će biti smješten. Prije kupovine odlučite na kojem mjestu će stajati da bi znali kakvo odabrati (simetrično sa svim strana ili asimetrično drvce koje će bolje pristajati uza zid)“, savjetuje Iva Filipović, inžinjerka krajobrazne arhitekture.
Unatoč tomu što većina Hrvata kupuje svake godine iznova novo božićno drvce, malo njih je upoznato sa svim karakteristikama različitih vrsta drvaca. Jedna od razlika je oblik iglica, njihova gustoća, kao i sami oblik drvceta. No, kako točno razlikovati jelu, smreku i bor te kako ih trebamo održavati?
Vodeće razlike između jele, bora i smreke
Posljednjih godina dio Hrvata se odlučuje za drvce u teglama, no brojke pokazuju da su ona posječena i dalje najpopularnija.
„U Republici Hrvatskoj imamo oko 1.000h nasada božićnih drvaca. Godišnje potrebe stanovnika iznose oko 500.000 komada, zbog čega se oko 100.000 komada uvozi“, pojašnjava Zoran Posarić, direktor tvrtke Abies.
Jela i smreka se možda čine kao ista vrsta, no već iz daljine možete pogoditi i o kojoj se vrsti radi. Smreka ima šiljast vrh, grane su joj obješene, a ako ima češere, oni uvijek vise. Jela pak ima tanjurasti vrh, uspravne grane i češere. Lako iz je razlikovati i po grančicama. Smreka ima četverouglaste iglice koje se lako okreću među prstima, dok su one od jele pljosnate i imaju dvije bijele pruge s donje strane.
„Lako možete i po grančici bez iglica raspoznati o kojoj je vrsti riječ. Iglice smreke nalaze se u kratkoj peteljci koja ostaje na grančici kada iglice otpadnu, pa je grančica hrapava. S druge strane jelina grančica je glatka. A ako ispod stabla nađete češer onda ste definitivno ispod smreke, jer se jelini češeri raspadaju na ljuske još na granama“, detaljnije objašnjava Iva.
Kako produljiti vijek trajanja rezanog drvca?
Zoran objašnjava kako se cijene u maloprodaji kreću već od 40 kuna pa sve do 500, dok je za premium kavkavsku jelu visine 250 cm potrebno izdvojiti oko 600 kn.
No, postoje način na koji možete produljiti vijek trajanja svog božićnog drvca. Nitko ne želi dočekati Novu godinu s drvcem s kojem su otpale skoro sve iglice. Prije svega trebate kupiti svježe drvce. Kako biste testirali njegovu svježinu rukom protresite granu ili čitavo drvce i provjerite koliko je iglica otpalo. Naravno, što više iglica otpadne, to je vijek trajanja kraći. Najvažniji čimbenik je voda, zbog toga birajte stalke s vodom (vode je posebno važna za običnu smreku). Prije stavljanja drvca u stalak, otpilite donji dio panja kako bi on bio svjež. Božićno drvce, koje god vrste bilo, držite što dalje od izvora topline (radijatora ili peći).
Drvca u tegli – najsvježiji izbor
Sve veći broj hrvatskih domaćinstava iz godine u godinu se odlučuju za drvce u tegli koji se kasnije zasadi u vrtu ili ostane u tegli. Ako i vi želite svoj vrt ukrasiti s, imajte na umu sljedeće savjete.
„Naravno, neće sva božićna drva preživjeti zimu, a za osiguravanje što većih šansi za preživljavanje potrebno je odabrati što manje drve (imaju bolji odnos korijena i veličine pa zbog toga i veće šanse za preživljavanje), a vrijeme koje će provesti u kući smanjiti na otprilike dva tjedna“, savjetuje za kraj Iva.
Sve ostale savjete o tome kako dočekati Božić sa stilom, provjerite ovdje.