Je li u redu pokloniti dalje poklon koji ti se nije svidio? Evo bontona, što se smije, a što ne 'prepokloniti'

Unsplash / Anastasia Anastasia Regifting
Vidi originalni članak
  • Pristojno se praviti, ali istina je da nismo oduševljeni svakim poklonom koji dobijemo
  • Odjevni predmet koji nikada nećeš odjenuti ili neki kuhinjski gadget koji ne koristiš - naravno da pomislimo da bi bilo bolje da su ti predmeti u nečijim tuđim rukama 
  • Sjajan način da se riješiš neželjenih darova je da ih ponovno daruješ, ali prema stručnjacima za bonton, za to postoje specifična društvena pravila. Što je u redu "regiftati", a što nije?

'Regifting' je proces kada dobiješ poklon pa taj isti poklon kasnije proslijediš drugoj osobi. Premda to na prvu zvuči nepristojno, danas je to prihvatljivije u određenim društvenim krugovima. To znači da je u redu ponovno darovati, ali samo kada su vrijeme, primatelj i poklon prikladno usklađeni.

Ponovno darivanje dolazi sa svojim pravilima. Premda je primamljivo svaki neželjeni poklon proslijediti drugoj voljenoj osobi, važno je zapamtiti da se svi predmeti ne mogu jednako poklanjati. Na ponovno darivanje ne treba gledati kao na priliku za čišćenje ormara od beskorisnog smeća, objašnjavaju stručnjaci. Na regifting treba gledati kao na način da se donese radost na lice nekoga tko može koristiti i tko će uistinu cijeniti poklon daleko više od tebe.

Zanima te koje su stvari u redu za ponovno darivanje, a koje bi  vjerojatno trebala zadržati za sebe? Od svijeća pa do kuhinjskih naprava i još mnogo toga, evo četiri stvari za koje stručnjaci za bonton kažu da su sasvim u redu za ."prepoklanjanje" i četiri stvari koje nikada ne bi trebala nanovo poklanjati.

1. MOŽEŠ: Potpuno novo kuhinjsko posuđe ili aparate

Ako si dobila cool novi kuhinjski gadget koji jednostavno ne želiš ili ne trebaš, stručnjaci predlažu da ga daš nekome tko bi ga doista mogao koristiti. Sve dok su potpuno novi, mali kuhinjski predmeti i uređaji, poput otvarača za boce, aparata za kavu i preše za češnjak, u redu su za ponovno darivanje, jer su funkcionalni i većinom bezlični.

2. NEMOJ: Ručno izrađene predmete

Koliko god predmet bio zanimljiv i unikatan, stručnjaci kažu da ponovno darivanje ručno izrađenog predmeta nije prikladno. Bilo da se radi o ručno pletenom šalu, heklanom pokrivaču ili slici, sve što je napravljeno posebno za tebe previše je osobno za ponovno darivanje. Ako ti se neki predmet baš jako ne sviđa, smisli način da ga prenamijeniš ili pronađi posebno mjesto na koji ćeš ga odložiti - vjerojatno će imati sentimentalnu vrijednost čak i ako ga ne možeš koristiti.

3. MOŽEŠ: Boca vina

Neotvorena boca vina ili šampanjca može biti izvrstan poklon ako je pravilno prezentiraš. Dvaput provjeri da na njoj nema oznake ili naljepnice poput želje za sretan rođendan ili novu godinu.

4. NEMOJ: Poklon vrećice

Ovisno o tvom poslu i društvenom krugu, s vremena na vrijeme možeš dobiti besplatne poklone i vrećice s darovima od tvrtki ili s nekih događanja. Premda su ti predmeti često praktični i dobro dizajnirani, nisu prikladni za ponovno darivanje. Naime, očito je da si to dobila besplatno.

5. MOŽEŠ: Funkcionalne kućanske predmete

Sve dok su praktični i nisu pretjerano stilizirani, stručnjaci kažu da su jednostavni predmeti za uređenje doma i proizvodi za kupanje dobri za ponovno darivanje. Možeš ponovno pokloniti sve za dom za što misliš da bi se svidjelo drugoj osobi, uključujući svijeće, vaze i neotvorene losione, sapune i pilinge za tijelo. Okviri za slike također su izvrsni za regifting jer ih možeš personalizirati fotografijom kojoj će se voljena osoba veseliti.

Life&style Personalizirani vezovi sve su popularniji pokloni, a vezilja Antonia nam je ispričala sve o ljepoti vezenja

6. NEMOJ: Sentimentalne stvari

Ako si ikada od prijatelja dobila rabljeni predmet sentimentalne vrijednosti, kao što je obiteljsko nasljeđe ili dragi komad nakita, ponovno darivanje je zabranjeno. Ovi su darovi nezamjenjivi i mogu povrijediti osjećaje onoga tko ti je dao poklon ako se otkrije da si ti poklonila nekome drugome. 

7. MOŽEŠ: Praktične modne komade

Dok se određeni odjevni predmeti, osobito oni ručno izrađeni i komadi odabrani posebno za tebe, nikada ne bi smjeli nanovo poklanjati, funkcionalni modni dodaci, poput rukavica, šalova i grijača za uši, mogu biti prekrasni regiftovi. 

8. NEMOJ: Pekarske proizvode i bilo što u krugu prijatelja

Budući da domaća hrana ima rok trajanja, ponovno darivanje nikada nije dobra ideja. Također ne želiš doći u situaciju da netko pita za recept. 

I za kraj, logično je da ne poklanjaš predmet nekome tko je u istoj grupi prijatelja ili u obitelji kao i osoba koja ti je dala poklon. 

Life&style Ovaj limited edition aparat za kavu u boji mandarine je top dodatak koji želimo u svojoj kuhinji

Posjeti Miss7.24sata.hr