Je li to doista toliko komplicirano? Ovu pogrešku kod kuhanja riže radimo (gotovo) sve
- Kako savršeno skuhati rižu? E, to je nauka za sebe
- Sigurno gledaš neke od kulinarskih emisija na televiziji te slušaš komentare profesionalnih kuhara
- Ako se riža ne sprema u praktičnoj vrećici za kuhanje, nego direktno, često postoji puno pitanja…
Koliko riže trebam? Koliko treba biti vode u odnosu na količinu riže te koliko dugo treba da se riža uopće skuha? Najprije si trebaš postaviti sljedeće pitanje: želiš li rižu koja je manje ili više ljepljiva? Naime, pri tome ja važno koristiti pravu sortu riže, ali dobro će doći i sljedeći trik…
Poprži rižu prije kuhanja
Općenito vrijedi kod svake sorte riže: izvadi zrna iz pakiranja te ih isperi hladnom vodom u situ dok voda ne postane bistra. Ako želiš spraviti rižu koja se ne lijepi, onda se isplati kratko prije kuhanja popržiti zrna riže u tavi. Potom stavi (vruću) rižu u kipuću vodu te skuhaj prema uputama s pakiranja. Ukratko: riža koja se ne lijepi = vruće + vruće. Tako ćeš spriječiti da riža bude ljepljiva i vodenasta.
Ako pak želiš spraviti ljepljivu rižu, onda operi rižu hladnom vodom te je stavi u lonac s hladnom vodom. Zakuhaj te skuhaj prema uputama s pakiranja. Ovdje vrijedi sljedeće: ljepljiva riža = hladno + hladno!
Inače, riža je bogata linolnim kiselinama i skvalenom - koji djeluju kao antioksidansi te potiču proizvodnju kolagena kože. Osim toga, djelotvorne tvari iz riže štite kožu od štetnog sunčevog zračenja. Ako redovito jedeš rižu, štitit ćeš zdravlje svog srca te smanjiti razinu kolesterola.
A mi ti donosimo i recept za masku za lice od rižine vode:
Upute:
1. Dobro operi rižu i kuhaj je prema uputama s pakiranja te je procijedi. Obavezno sačuvaj vodu od kuhanja te ostavi po strani.
2. Lagano ugrij mlijeko, umiješaj u rižu te dodaj med. Sve dobro promiješaj da nastane ljepljiva smjesa.
3. Nanesi masku na očišćeno lice te ostavi da se posuši.
4. Kako bi skinula masku isperi lice (ohlađenom) vodom od riže.