Japanski vrt – zen oaza u velegradu

Thinkstock / Spencer Davies
Uz Japan uglavnom vežemo pojmove poput minimalizma, čaja te crvene i bijele boje, ali japanski vrtovi sve češće postaju dio hrvatskih gradova (Rijeke, npr.). Japanski vrt je idealan za ljubitelje čistih linija, ali i za sve koji bi željeli iskustvo vrtlarenja prenijeti na višu razinu.
Vidi originalni članak

Tradicionalni japanski vrt se razvio iz kineskog vrta. Kroz povijest je odigrao ključnu ulogu u poimanju vrta u Aziji, ali i na Zapadu. Japanski vrt počiva na načelu da vrt mora biti priroda oblikovana ljudskom rukom. Dok ćete u francuskim vrtovima nerijetko pronaći fontane i vodoskoke, u japanskom ćete pronaći isključivo prirodno oblikovane vodene tokove.

Tri osnovna elementa ovih vrtova su voda, kamen i biljka – baš kao i u prirodi. Japanski vrt ne trpi nepotrebne dekorativne elemente, jer je priroda lijepa sama po sebi. Tako u originalnom japanskom vrtu nikada nećete pronaći kipove, statue i sl. elemente. Za dekoriranje se koriste isključivo kamenje, oblutci i šljunak, pošto za Japance kamen ima svijest i duh.

Voda mora biti prirodna, a ne zarobljena u ljudskom djelovanju. Vodoskoci, fontane i slične dekoracije su nepoželjne. Jezerca i potoci su osnovne vodene površine, koje nerijetko sadrže zanimljiv biljni i životinjski svijet.

Biljke predstavljaju svetinju stoga se oblikuju na nježan i delikatan način. Sjetite se samo bonsai drveća koji se godinama obrezuju kako bi nakon mnogo vremena i truda dobila poželjan oblik. Sama tehnika je krajnje zahtjevna i mnogo više od hortikulturne vještine.

Vrste japanskih vrtova

Postoje tri tipa vrtova: Karesansui (suhi vrt), Tsukiyama (priroda u malom) i Chainwa (čajni vrt).

Karesansui ili suhi vrt se sastoji od stijena, šljunka, kamenja i oblutaka. Šljunak se grablja u ovalne oblike (valove ili koncentrične krugove) te na taj način simbolizira vodu. Kamenje položeno umjesto kipova simbolizira otoke, brodove, planine i druge objekte. U ovom tipu vrta nema biljaka, osim mahovine, stoga ga Japanci često nazivaju vrtom praznine. Ovaj vrt služi gotovo isključivo za gledanje, jer svaki korak može narušiti savršenu ravnotežu.

Tsukiyama je, kako mu i ime kaže, priroda u malom. Potok postaje rijeka, jezero more, kamenje planine. Prednost ovog vrta je što prostor čini vizualno većim. U njemu možete pronaći brojne staze i puteljke koji će vam omogućiti divljenje reprodukciji stvarnog prizora u malom.

Chainwa je vrt koji je u izvornom izdanju bio smješten uz paviljon u kojem se odvijala poznata ceremonija čaja. Inspiriran je Zen budizmom, a osvaja jednostavnošću i elegancijom. U njemu često susrećemo biljke poput bambusa, paprati i visokih trava. Najvažniji je sklad svih elemenata od kojih niti jedan ne dominira.

Posjeti Miss7.24sata.hr