Jamie Oliver ima 10 odličnih savjeta kako pripremiti savršen roštilj i bez problema postati "roštilj-majstor"

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Biti najbolji ‘’roštilj majstor’’ zapravo je neka vrsta časti, priznaje Jamie Oliver i nudi savjete kako to postati
  • Ako već smatraš da si odlična u ovom ‘poslu’ među savjetima slavnog kuhara sigurno možeš pronaći nešto zbog čega ćeš biti još bolja
  • Uz to, u nedostatku inspiracije možeš se poslužiti receptom za marinadu koja će oduševiti tvoje društvo

''Priznajmo, većina od nas su grozni roštilj majstori…ako ne kremiramo kobasice, vjerojatno ćemo otrovati svoje prijatelje. Čudno je to kako odabiremo način obrade hrane koji zahtijeva najviše koncentracije u danima kada se želimo samo zavaliti uz pivo’’, započeo je priču o savršenom roštilju Jamie Oliver na svojim službenim stranicama. Iako će neki možda pomalo uvrijeđeno odmahnuti rukom, ne bi bilo loše uvažiti savjete o tome kako napraviti svršen roštilj jednog od najcjenjenijih kuhara. Čak i ako smo odlični u roštiljanju, uvijek ima prostora da budemo malo bolji, zar ne? 

Life&style Stiže vikend roštiljanja! Otkrivamo ti koja vina se najbolje slažu uz različite vrste mesa s roštilja

Kuhanje na živoj vatri zahtjeva vještinu, dodaje Jamie, a majstorsko svladavanje ove tehnike osigurat će posebnu čast u među prijateljima. Pa evo onda kako postati glavni ''roštilj majstor'' prema savjetima Jamieja Olivera:

1. Nabavi pravi roštilj

Možda zvuči osnovno, ali ako baš želiš savršen okus hrane s rešetke potrebne su ti dvije svari - roštilj na drveni ugljen i poklopac. Plinski ili roštilji na struju, naravno, mogu poslužiti svrsi, ali u tom će slučaju izostati onaj poseban šmek dimljenog okusa.  Poklopac se pokazuje kao vrlo zgodan dodatak ako želiš svoj roštilj podignuti na novu razinu. Bez ovog pomagala ne možeš rastopiti sir na svom burger ili pripremiti dimljena rebarca….

2. Koristi pravi ugljen

Ako drveni ugljen nabavljaš u žurbi u usputnim trgovinama ili ga zamijeniš briketima, možda bi trebala razmisliti dva puta. Priprema za roštiljanje može napraviti ogromnu razliku u ishodu, jer drveni ugljen mijenja okus hrane. Na vrijeme nabavi kvalitetni ugljen, a jedan od boljih je ugljen od bukovine. Ako se smatraš profesionalkom onda možeš dodati i drvene treščice ili grančice od hrasta koje će dati izvrstan okus ribi i svinjetini dok će drvo trešnje i jabuke dati slatkoću mesu. Polovicu grančica natopi u vodi, a zatim dodaj ugljenu i sve zapali. 

3. Pričekaj pravi trenutak za roštiljanje

Roštiljanje zahtijeva strpljenje i koncentraciju, točno tim redoslijedom. Za početak, potrebno je pričekati da se plamen sasvim ugasi, ali ugljen mora ostati užaren. To su zapravo uvjeti kad je toplina najjača i najviše ravnomjerno raspoređena, upozorio je Jamie. 

4. Reguliraj temperaturu

Ne zaboravi kako se zapravo radi o ‘’pećnici iz kamenog doba’’ stoga je potrebno regulirati njezinu toplinu. Najbolji način testiranja temperature je rukom. Položi ruku 12 cm iznad roštilja i provjeri koliko dugo je možeš zadržati u tom položaju a da ne osjećaš neugodnost.  Ako se radi o šest sekundi onda je temperatura niska. Zadržavanjem ruke četiri sekunde utvrdit ćeš da se radi o srednjoj toplini. Dvije sekunde upozorit će te da se radi o jako visokoj temperaturi

Poželjno je i kontroliranje temperature duž same rešetke za što će najbolje poslužiti tehnika ‘’pola-pola’’. Sav drveni ugljen stavi na jednu stranu dok će onda druga strana ostati bez izravne topline. 

5. Nabavi odgovarajuće alate

Ako si slučajno izgubila kobasicu među rešetkama roštilja ili izgurala pljeskavicu preko ruba, možda je krajnje vrijeme za nabavku odgovarajućeg alata. Najvažnije među njima su pak hvataljke koje pružaju najviše kontrole i smanjuju šansu da fini komadi mesa završe gdje ne bi trebali. 

6. Napravi svoje burgere

Domaći burger su najbolji. Čak i ako se sastoje samo od kvalitetnog mesa, soli i papra pobijedit će bilo koji mesni pripravak iz trgovine. Nabavi mljeveno meso s puno masnoće kako bi tvoji burger bili sočni. 

7. Ne zaboravi da je riba sjajna na roštilju

''Zašto ljudi zaboravljaju ribu'?'', pita se Jamie i dodaje kako su riba i dim tako divni prijatelji. ‘’Nabavite cijelu pastrvu ili losos, ubacite hrastove grančice i pecite ju poput špiljskog čovjeka za kojeg si dovijek znao da je u tebi’’, savjetuje Jamie. Ribu možeš prerezati poprijeko i napuniti je limunom, koprom i paprom, a onda baciti na roštilj. 

8. Mariniraj, mariniraj, mariniraj

Fraza ‘’ostavi nekoliko sati ili najbolje preko noći’’, ima još veću težinu kada je u pitanju roštilj. Tako ćeš biti sigurna da okusi koje si dodala marinadi neće biti poništeni djelovanjem dima. Za svaki slučaj, meso je najbolje premazati ostatkom marinade svakih 10 minuta dok se peče na rešetki. Na ovaj način mesu će se osigurati vlaga, prianjanje arome dima ali i nježna karamelizacija. 

9. Ne uništavaj povrće

Roštilji su svima nama često izgovor da se pretvorimo u prave mesoždere, ali vatra čini čuda i za povrće ako se pravilno odradi tehnika pečenja. Jamie savjetuje da povrće narežeš na tanke kriške a zatim ga odmah, bez začina, baciš na rešetku . Nakon što je povrće gotovo, možeš mu dodati malo kvalitetnog maslinovog ulja i octa

10. Promisli o prilozima uz roštilj

Prilozi nikad ne bi trebali biti stavljeni u drugi plan, jer se ipak odnose na dvije trećine obroka. Možeš poslužiti klasične salate, priloge od žitarica (kus-kus se odlično slaže uz jela s roštilja) ili lepinje s kojima možeš pobrisati ostatke ukusne marinade. 

via GIPHY

Svinjetina u novom ruhu

Sada kada znaš kako roštiljanju pristupa jedan od najpopularnijih svjetskih kuhara, ostalo ti je još samo pripremiti meso i baciti se na posao. I ovdje ćemo ti malo pomoći. Izabrali smo ukusnu i aromatičnu marinadu za svinjetinu koja bi mogla komade tvog omiljenog mesa učiniti još slasnijima. 

Čišćenje roštilja Trik s lukom pomoći će ti da očistiš i najmasniju i najzapečeniju rešetku roštilja

Evo kako je možeš napraviti: 

  1. Započni usitnjavanjem 1 žličice sjemenki komorača, ½ žličice sjemenki kumina i 2 klinčića u mužaru. 
  2. Dodaj žlicu dimljene mljevene paprika zatim sok i koricu jedne naranče i sve zajedno promiješaj. 
  3. Oguli i vrlo sitno nasjeckaj četiri češnja češnjaka. Nasjeckaj manji svežanj timijana. Sve dodaj ostalim začinima u mužaru. 
  4. Na pladanj položi svinjsko meso (najbolje fileti) i začini ih solju i svježe mljevenim crnim paprom. Mesom prelij većim dijelom marinade i nježno je umasiraj u komade mesa. Preostalu marinadu sačuvaj za premazivanje mesa tijekom pečenja za ukusnu glazuru. 
  5. Meso u marinadi ostavi barem sat vremena, a najbolje je ostaviti preko noći. 
  6. Gotovo meso najbolje je poslužiti uz svježu miješanu salatu, začinjeni grah, grilane kukuruze ili rižu. 

Zato #ostanidoma, vodi računa o sigurnoj udaljenosti, pripremi svoje roštilje i grill tave jer Chill&Grill ove godine dolazi k tebi u kuću. Od 20. travnja do 31. svibnja na posebnoj web stranici i na platformama 24sata možeš pronaći upute za sigurno roštiljanje pa možeš biti siguran da si provela sve mjere opreza koje je propisao Nacionalni civilni stožer. Kroz razne recepte predstavlja se europska kuhinja, ali i nova jela iz svih dijelova Hrvatske, a svoje će kulinarske tajne s tobom podijeliti najbolji hrvatski gastrolovci i naši najcjenjeniji chefovi u cooking showovima. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr