Iznenadi svoj najbliže i isprobaj ovaj genijalan recept za uskrsni kruh u čaši
- Jesi li još uvijek u potrazi za finim receptom za uskršnji doručak koji se bliži?
- Imamo briljantnu ideju!
- Što kažeš na ovaj recept za uskrsni kruh u čaši?
Klasična uskršnja pletenica ti je već dosadila! Želiš iznenaditi svoje najmilije izvanrednim receptom? Onda je ovaj lijepi uskrsni kruh u čaši (staklenki) savršen. Vrlo praktičan, uskrsni kruh u čaši također je vrlo lijep poklon u uskrsnoj košarici.
Sastojci (za 6 komada):
• 60 g šećera
• 250 ml mlijeka
• 60 g maslaca
• 1 kockica kvasca
• 500 g brašna
• prstohvat soli
• 2 jaja
• 1 žlica ruma
• 1 žličica kardamoma
Dodatno:
• 1 jaje
• 3 žlice mlijeka
• 5 žličica šećera u granulama
• 6 čaša (staklenki)
Priprema:
1. Zagrij mlijeko u loncu pa u njemu rastopi polovicu šećera. Dodaj kvasac i promiješaj. Ostavi da odstoji 10-15 minuta, a zatim će se polako stvarati mali mjehurići.
2. Stavi preostale sastojke u posudu za miješanje i dodaj mlijeko s kvascem. Dobro miksaj sve dok ne dobiješ lijepo tijesto. Zatim pokrij tijesto i ostavi da se diže 45-50 minuta dok se volumen ne udvostruči.
3. Izvadi tijesto iz posude i kratko zamijesi na pobrašnjenoj radnoj površini. Raspodijeli tijesto na 6 jednakih dijelova. Namasti čaše maslacem pa oblikuj komade tijesta u kuglice. U svaku čašu stavi po jednu kuglicu. Pokrij i pusti da se opet diže oko 30 minuta.
Isprobaj ovu neobičnu metodu bojanja uskršnjih jaja – sa starim čarapama
4. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Razmuti jaje i 3 žlice mlijeka. Premaži tijesto, a zatim pospi šećerom.
5. Uskršnji kruh peci 10 minuta, a zatim smanji temperaturu na 180 stupnjeva. Peci još 15 minuta. Zatim prekrij kruh aluminijskom folijom kako ne bi potamnio te peci još 15 minuta. Ostavi da se kruh ohladi, a zatim uživaj u finom uskršnjem kruhu s marmeladom ili kremom od lješnjaka.
Savjet: ako želiš kruh bez glazure od šećera, jaja i mlijeka, nakon pečenja prelij kruh glazurom od šećera te pospi šarenim mrvicama. Također ukusno: u tijesto umiješaj borovnice ili maline.