Istraživanje NASA-e otkrilo je koja sobna biljka najbolje čisti zrak u unutarnjim prostorijama

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • U naša četiri zida postoji puno alergena koji mogu loše utjecati na disanje
  • Danas kad moramo stalno biti kod kuće, to može biti neugodan problem
  • Međutim, ova biljka može nam pomoći!

Sigurno se dobro osjećaš u svoja četiri zida. Ali, jesi li znala da postoji zagađenje zraka u unutarnjim prostorijama? Moderni namještaj, sintetički materijali, tepisi, materijali za čišćenje i puno toga drugoga ispušta kemikalije u naše sobe. Te kemikalije mogu činiti do 90 posto zagađenja zraka u unutarnjim prostorijama – a to nije dobro za zdravlje – osobito kod astmatičara i alergičara. NASA je otkrila da pomažu određene biljke.

Sobne biljke čiste naš zrak

„Clean Air Study“ („Istraživanje o čistom zraku“) je NASA-in projekt. Istraživali su načine kako očistiti zrak u svemirskim stanicama te su došli do rezultata da neke biljke mogu apsorbirati otrovne tvari iz zraka. I mikroorganizmi iz tla biljke lončanice mogu otkloniti benzen iz zraka. Na testu su se mjerile štetne tvari benzen, formaldehid i trikloretilen. Ukupno je testirano 19 sobnih biljaka. Omiljena biljka je bambus – osim što je jeftin i lako ga se održava, lijepo izgleda i pravi je čistač zraka.

Evo koliko biljaka trebaš imati u sobi

Kako bi se zrak učinkovito očistio te kako bi ljudi s oboljenjima dišnog sustava primijetili poboljšanje, trebaju ti dvije do tri biljke (u teglama promjera 20-25 cm) na 30 kvadratnih metara prostorije. To i nije malo. Ali, nabava (i njega) se isplati – osim što lijepo izgledaju, ove biljke poboljšavaju kvalitetu zraka te poboljšavaju raspoloženje, produktivnost te smanjuju stres i umor.

Biljke koje pomažu Zeleni saveznici! Ako imaš ove kućne biljke virusi u tvom domu teže opstaju

Druge biljke koje su dobre za klimu u prostoriji

Osim bambusa, tu su i sljedeće „zdrave“ sobne biljke: patuljasta bambus palma (Chamaedorea), spatifilum ili krizanteme.

Posjeti Miss7.24sata.hr