Istraživanje je pokazalo koje karakteristike pas preuzme od tebe

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Kako parovi s vremenom usvajaju slične navike, tako i psi i njihovi vlasnici
  • Ponašanje vlasnika može izmjeniti čak i karakteristike psa uvjetovane pasminom
  • Bojažljiv i pesimističan čovjet teško će imati razigranog, veselog psa

Život Radiš li ovo dok se gledaš u zrcalo? Psihologinja objašnjava koliko samokritičnost može biti opasna i kako je pobijediti

Tvoja pas u početku nije imao mira, a danas po cijele dane leži i odmara se s tobom na kauču? Ili je – poput tebe – počeo dugo spavati? To nije nimalo neobično. Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan su za svoje istraživanje uzeli pod povećalo baš takvo ponašanje. Istraživali su način ponašanja pasa različite dobi i pasmina. Rezultati su jasno pokazali da pas preuzima naše ponašanje. 

Ekstrovertiran vlasnik - veseo i otvoren pas

Rezultati istraživanja pokazali su da su psi ekstrovertiranih ljudi vrlo pristupačni prema drugim ljudima i psima. Jednako vrijedi i za ljude koji su jako pesimistični, bojažljivi ili introvertirani. I u tom slučaju su psi preuzeli način ponašanja gospodara. Zbog toga su i pasmine, koje su inače poznate po svojoj opuštenoj i mirnoj naravi, pod vodstvom strašljivog gospodara također postale napete. 

Život Je li stvarno teško raditi s prijateljicom?

Agresija stvara agresiju

Znanstvenici također tvrde kako kod razvoja ponašanja važnu ulogu igra i trening u ranijoj dobi (štenca). Za vrijeme učenja pas preuzima različite karakterne osobine. Ako je vlasnik za vrijeme treninga opušten i dobre volje, pas će također kasnije biti opušteniji. Ako je vlasnik za vrijeme treninga u stresu ili čak agresivan, onda će pas preuzeti njegovu osobnost. 

Posjeti Miss7.24sata.hr