Istraživanje dokazuje što se sada smatra najseksepilnijim ženskim tijelom

Instagram/@emrata @jenselter
Vidi originalni članak
  • Koliko god nam se činilo da je to imperativ, mršavost nije najseksepilnija 
  • No na naše veliko iznenađenje, nisu to ni izražene obline, pokazalo je istraživanje
  • Zbog sve većeg utjecaja fitness influencera, fokus se pomaknuo, no i novi trend krije potencijalne opasnosti 

Sveučilište Missouri u Kansas Cityju provelo je istraživanje među svojim studentima, točnije studenticama preddiplomskih studija koje su dobile zadatak ocijeniti pobjednice natjecanja za Miss SAD-a u periodu od 1999. do 2013. godine. Proučavajući fotografije okrunjenih missica i ocijenjujući njihove tjelesne atribute, velika većina ispitanica bila je jednoglasna i rezultat istraživanja odvela u neočekivanom smjeru. Većini su žene s čvrstim i mišićavim tijelima seksepilnije od izrazito mršavih žena.

Life&style Ušle smo sa sto kuna u najskuplje zagrebačke restorane - evo što smo uspjele pojesti

Iz toga bi se dalo zaključiti kako su se stavovi o fizičkoj ljepoti promijenili. Glavna istraživačica Frances Bozsik objavila je rezultate istraživanja u časopisu 'Sex Roles' objašnjavajući: "Postoji pomak s ideala mršavosti prema idealu koji uključuje mišićavost koja ukazuje na dobru tjelesnu kondiciju". Dodala je kako je to povezano s velikim bumom fitness sadržaja na društvenim mrežama. Frances je također primijetila da su i mišićavost i mršavost jednako prisutne kod poznatih i slavnih žena.

Pretjerano mršave? S lijeva na desno: Victoria Beckham; Emily Ratajkowski; Sarah Jessica Parker

Stereotipi Ovih 5 stereotipa o ženama tako su čvrsti da ih i znanost jedva ruši

Referirajući se na internetske stranice poput Instagrama, Tumblra i Pinteresta, objasnila je kako i idoliziranje fit ljudi može potaknuti poremećaje u prehrani. "Ove web stranice pune su fotografija žena s kojima se druge žene dive i identificiraju se s njima, a to može u nekim slučajevima povećati nezadovoljstvo vlastitim tijelom te dovesti do poremećaja u prehrani".

Fitness božice, s lijeva na desno: Emily Skye; Michelle Lewin; Jen Selter

Druga studija koja je bila provedena na istom sveučilištu sastojala se od pokazivanja fotografija žena sa i bez veće mišićne masne. Pred ispitnicama su se našle fotografije 14 različitih žena, svaka od njih u dvije varijante: sa i bez izraženih mišića. Konačni su rezultati pokazali kako one smatraju mišićavije žene privlačnijima.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr