Ispečemo biskvit, pa ga 'upropastimo', pa napravimo fiiine Nutella kuglice. Isplati se probati
- Kolačima s Nutellom teško odoljevamo, pa tako i ovim Nutella kuglicama
- Nisu teške za pripremiti, ali morat ćeš ipak ispeći biskvit, običan, pa "čarolijom" od njega napraviti kuglice
- Mogućnosti ukrašavanja ovih kolačića su beskrajne, pa ako se potrudiš kuglice mogu izgledati i vrlo otmjeno
Najfinije slastice ponekad su najlakše za pripremanje. Upravo u to uvjerili smo se kada smo nakon što smo isprobali posve improvizirane Nutella kuglice koje su oduševile cijelu obitelj, a posebno djecu. Jer kolače koji u bilo kojem obliku sadrže Nutellu malo tko ne voli. Recept za tvoj novi omiljeni kolač za svaku prigodu samo što nije stigao...
Sastojci:
Biskvit:
- 4 jaja
- 5 žlica šećera
- 1 vanilija šećer
- 6 žlica brašna
- 3 žlice kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice ulja
- 1/2 dl mlijeka
Krema:
- 10 žlica Nutelle ili tamnog dijela Linolade
- 6-8 žlica mlijeka
Glazura:
- 100 g čokolade po ukusu (mliječna, bijela, tamna) otopljene na pari
- krupno nasjeckani lješnjaci
Priprema:
- Za potrebe ovog kolača napravit ćeš i uništiti jedan biskvit, ali može djelovati terapeutski. Naime, biskvit napravi kao što ga inače radiš. Neke od popularnih varijanti kažu da prvo bjelanjak i šećer umutiš u gusti snijeg, a onda korak po korak dodaješ ostale sastojke - žumanjak, ulje, mlijeko, vanilija šećer i kakao u prahu.
- Posljednje dodaješ prašak za pecivo i brašno, ali njih je, kako kaže jedan od mitova u uspješnim biskvitima, potrebno umutiti drvenom žlicom, a ne mikserom.
- Biskvit peci na 180 stupnjeva između 20 minuta i pola sata, ovisno o jačini pećnice. Je li gotov najlakše je provjeriti ako biskvit ubodeš čačkalicom ili vilicom. Ako čačkalica ili vilica iz njega izađu čiste, znači da je gotov.
- Nakon što se biskvit ispekao i ohladio, potrebno ga je izmrviti rukom na što sitnije komade.
- Potom u njega treba dodati obilnih 10 žlica Nutelle i polako dodavati mlijeko. Mlijeko dodaj oprezno kako cijelu smjesu ne bi pretjerano razrjedila.
- Smjesu ostavi da se malo stisne, a onda kreni u oblikovanje kuglica. Oblikuj kuglice srednje veličine (težine cca. 20 grama).
- Po želji, svaku kuglicu jednom stranom namoči u otopljenu čokoladu pa pospi mrvicama lješnjaka.
Iako su fine i same, mogu biti puno zabavnije ako ih kasnije naknadno umočiš u čokoladu i ukrasiš dekorativnim mrvicama. Ovdje definitivno možeš pustiti mašti na volju i igrati se s bijelom čokoladom, crnom čokoladom, lješnacima i bademima te hrpama šarenih mrvica. Osim toga, ove male okruglice jako je lako pretvoriti u popularne kolače na štapiću, tzv. cake popse. Ako ti je pri ruci imaš duge čačkalice, zabodi ih u kuglice i svima se hvali kako si odličan chef!