Inspiracija za filmski maraton: Ovo je 10 najpopularnijih Netflixovih filmova svih vremena

IMDb Red Notice/Crvena tjeralica
Vidi originalni članak
  • Danas superpopularni Netflix prije osam godina je zauvijek promijenio filmsku industriju
  • Tada je otkupio distribucijska prava za film 'Zvijeri bez granica', puštajući ga u kina ali i na streaming platformi
  • Netflix danas objavljuje originalne filmove i serije diljem svijeta svakog tjedna, a popularnost je globalno fenomenalna

Nakon što se Netflix predstavio filmom 'Zvijeri bez granica' 2015. godine, dva mjeseca kasnije, 'The Ridiculous 6' postao je prvi distribuirani film isključivo putem Netflixa. Netflix danas objavljuje originalne filmove širom svijeta svakog tjedna i sada je jedan od najmoćnijih i najplodnijih studija na svijetu. 

Zbog toga su mnogi etablirani i uspješni filmaši i glumci radili s Netflixom, uključujući Martina Scorsesea, Jane Campion, Leonarda DiCaprija i Meryl Streep. Od prestižnih drama do skupih akcijskih blockbustera, mnogi su filmovi na Netflixu streamani stotinama milijuna sati. Otkrit ćemo ti koji su najpopularniji filmovi (na engleskom jeziku) na Netflix prema broju gledanih sati.

Life&style Najbolji filmovi i serije u travnju: Veselimo se Petru Panu, Brooke Shields i uzbudljivim dokumentarcima

10. 'Irac' (The Irishman, 2019.) - 214.570.000 sati

Ocjena: 7,8/10
Žanr: krimić, drama, povijesni
Glavne uloge: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci
Režija: Martin Scorsese

Martin Scorsese, jedan od najvažnijih filmaša u posljednjih 50 godina, napravio je potez za koji su mnogi mislili da se nikada neće dogoditi. Scorsese se udružio s uslugom streaminga, u ovom slučaju Netflixom, kako bi izdao film 'Irac', epski gangsterski film koji je ponovno ujedinio redatelja s čestim suradnikom Robertom De Nirom. U filmu De Niro glumi Franka Sheerana, također poznatog kao 'Irac', vozača kamiona, koji radi i kao ubojica Russella Bufalina (Joe Pesci) i njegove kriminalne obitelji.

Sheeran se upoznaje sa sindikalnim herojem Jimmyjem Hoffom (Al Pacino) i njih dvojica postaju prijatelji. Film se proteže kroz više desetljeća dok opisuje uspon i pad Sheerana. 'Irac' je jedan od Netflixovih najhvaljenijih filmova ikad, s 10 nominacija za Oscara, uključujući najbolji film, najboljeg redatelja i najbolji adaptirani scenarij.

9. 'Neoprostivo' (The Unforgivable, 2021.) - 214.700.000

Ocjena: 7.1/10
Žanr: drama, krimić
Glavne uloge: Sandra Bullock, Viola Davis, Vincent D'Onofrio
Režija: Nora Fingscheidt

Sandra Bullock jedna je od Netflixovih najprofitabilnijih zvijezda jer je imala glavnu ulogu u dva od 10 najpopularnijih filmova na Netflixu. Prvi film je 'Neoprostivo', gdje Bullock glumi Ruth Slater, ženu puštenu iz zatvora nakon što je odslužila 20-godišnju kaznu za ubojstvo. Ruth je ubila šerifa koji ju je dolazio izbaciti iz kuće zajedno s njezinom petogodišnjom sestrom Katie (Aisling Franciosi).

Nakon što je puštena, Ruth traži Katie, koja se ne sjeća svoje starije sestre. Dok se Ruth bori da ponovno vidi svoju sestru, njezina je prošlost počinje sustizati dok joj se netko, također iz njene prošlosti, želi osvetiti za njezina nedjela.

8. 'Purpurna srca' (Purple Hearts, 2022.) - 228.690.000

Ocjena: 6,7/10
Žanr: romansa, drama
Glavne uloge: Sofia Carson, Nicholas Galitzine, John Harlan Kim
Režija: Elizabeth Allen Rosenbaum

Temeljen na romanu Tess Wakefield, 'Purpurna srca' prati Cassie Salazar, kompozitoricu koja se bori i radi u baru kako bi spojila kraj s krajem. Cassie je dijabetičarka tipa 1 i teško plaća inzulin. Luke Morrow (Nicholas Galitzine) marinac je koji lokalnom dileru droge duguje 15.000 dolara. Zbog potrebe za novcem, Luke predloži lažni brak Cassie, jer će oboje dobiti financijske i zdravstvene benefite ako se vjenčaju.

Premda oklijevaju, očaj ih tjera da sklope lažni brak prije nego što Luke bude pozvan u vojsku. U braku planiraju ostati godinu dana, a potom se razvesti. Ali, mladi par ne smije nikome reći da je brak lažan, jer krše vojni zakon, što bi rezultiralo zatvorskom kaznom. Kako njih dvoje provode više vremena zajedno, njihovi osjećaji jedno prema drugom rastu, što komplicira njihov cijeli dogovor.

7. 'Cijena spasa' (Extraction, 2020.) - 231.340.000

Ocjena: 6,7/10
Žanr: drama, akcija, triler
Glavne uloge: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Randeep Hooda
Režija: Sam Hargrave

Ako želiš akciju, ne traži dalje od filma 'Cijena spasa'. Chris Hemsworth glumi Tylera Rakea, bivšeg australskog vojnika specijalnih operacija i sadašnjeg plaćenika crnih operacija angažiranog da spasi sina međunarodnog kriminalca Ovija (Rudhraksh Jaiswal) u Bangladešu. Međutim, Tyler je prevaren kad je ugovor poništen. Ipak, odlučuje zaštititi sina i otpratiti ga na sigurno.

Film sadrži nevjerojatne akcijske sekvence, koje kulminiraju 12-minutnim akcijskim kadrom u sredini filma. U vrijeme svog debija film je postao najgledaniji originalni film u Netflixovoj povijesti. Zbog uspjeha je film iznjedrio i nastavak, 'Cijena spasa 2', koji bi trebao biti prikazan 16. lipnja 2023. godine. 

6. 'Projekt Adam' (The Adam Project, 2022.) - 233.160.000

Ocjena: 6,7/10
Žanr: avantura, znanstvena fantastika
Glavne uloge: Ryan Reynolds, Walker Scobell, Mark Ruffalo
Režirao: Shawn Levy

Godine 2022. Netflix je objavio avanturu putovanja kroz vrijeme, film 'Projekt Adam', u kojoj se pojavljuje jedna od najvećih holivudskih zvijezda, Ryan Reynolds. U filmu Reynolds glumi Adama Reeda, vremenskog putnika iz 2050. godine koji se vraća u 2018. kako bi spasio svoju ženu Lauru (Zoe Saldaña). Međutim, Adam 'sleti' u 2022. godinu, gdje upoznaje sebe dok je imao 12 godina (Walker Scobell).

Dok se dvojica Adama zbližavaju, napada ih Maya Sorian (Jennifer Garner), jedna od najmoćnijih žena na svijetu koja lovi Adama. 

5. 'Sivi čovjek' (The Gray Man, 2022.) - 253.870.000

Ocjena: 6,5/10
Žanr: akcija, triler
Glavne uloge: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas
Režija: Anthony Russo, Joe Russo

Braća Russo režirali su film 'Sivi čovjek', akcijski triler koji je postao jedan od najskupljih filmova Netflixa. Ryan Gosling glumi Courtlanda Gentryja, zatvorenika koji je dobio priliku raditi kao ubojica za CIA-in program Sierra 2023. Gotovo 20 godina kasnije, Gentry se sada zove Sierra Six i postao je jedan od najboljih.

Prije nego što Six ubije svoju sljedeću metu u Bangkoku, saznaje da je meta nekoć radila za program Sierra te dobiva šifrirani disk s detaljima CIA-ine korupcije. S diskom u rukama, CIA angažira nemilosrdnog plaćenika po imenu Lloyd Hansen (Chris Evans) da uzme disk i ukloni Sixa. 

4. 'Nož u leđa: Glass Onion' (Glass Onion: A Knives Out Mystery, 2022.) - 279.740.000

Ocjena: 7.2/10
Žanr: komedija, krimić, misterija
Glavne uloge: Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monae
Režija: Rian Johnson

Nakon uspjeha 'Knives Out' iz 2019. godine, Rian Johnson vraća se s još jednom misterijom, u nastavku 'Nož u leđa: Glass Onion'. Milijarder Miles Bron (Edward Norton) poziva svoje najbliže prijatelje – Claire Debell (Kathryn Hahn), Lionela Toussainta (Leslie Odom Jr.) i Birdieja Jaya (Kate Hudson) u svoju vilu na privatnom otoku u Grčkoj kako bi sudjelovali u vikendu misterija ubojstava.

3. 'Kućica za ptice' (Bird Box, 2018.) - 282.020.000

Ocjena: 6,6/10
Žanr: triler, drama, znanstvena fantastika
Glavne uloge: Sandra Bullock, Trevante Rhodes, John Malkovich
Režija: Susanne Bier

Kako bi preživjeli, ljudi moraju živjeti zatvoreni te zatvoriti prozore daskama kako bi zaklonili pogled prema van. Kada si izvan kuće, moraš staviti povez preko očiju kako bi blokirala vid. Priča počinje s Malorie Hayes (Sandra Bullock) koja se sprema ući u čamac sa svoje dvoje djece, dječakom i djevojčicom, dajući im upute da nikad ne skidaju poveze s očiju.

Zanimljiva premisa i izvedba Sandre Bullock dovoljni su da 'Kućica za ptice' postane hit. 'Kućica za ptice' postao je Netflixov najgledaniji film nakon objavljivanja u prosincu 2018., a naslov je zadržao do kraja 2021. godine.

2. 'Ne gledaj gore' (Don't Look Up, 2021.) - 359.790.000

Ocjena: 7.2/10
Žanr: komedija, znanstvena fantastika
Glavne uloge: Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep
Režija: Adam McKay

Što ako se svijet bliži kraju? Bi li vjerovala znanstvenicima koji pokušavaju upozoriti stanovništvo na propast Zemlje? To je premisa filma 'Ne gledaj gore', satirične crne komedije Adama McKaya. Doktor Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) i njegova studentica, Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), dvoje su astronoma koji otkrivaju komet koji će uništiti Zemlju za šest mjeseci. Kada ovu informaciju iznesu predsjednici Janie Orlean (Streep), administracija je ravnodušna, odbija djelovati i izaziva sveopću paniku.

Film je bio nominiran za četiri Oscara i postavio rekord po broju sati gledanja u jednom tjednu na Netflixu.

1. 'Crvena tjeralica' (Red notice, 2021.) - 364 020 000

Ocjena: 6.3/10
Žanr: akcija, komedija, krimić, triler
Glavne uloge: Dwayne Johnson, Ryan Reynolds, Gal Gadot
Režija: Rawson Marshall Thurber

Tri megazvijezde Hollywooda, Dwayne “The Rock” Johnson, Gal Gadot i Ryan Reynolds, udružili su snage za akcijsku komediju iz 2021. godine. John Hartley (The Rock) agent je FBI-a zadužen za pronalaženje jaja optočenog draguljima od kraljice Kleopatre koje je ukradeno iz muzeja u Rimu. Hartley povezuje krađu s međunarodnim kradljivcem umjetnina Nolanom Boothom (Reynolds) i uhvati Bootha i jaje u njegovom domu na Baliju.

Bez znanja dvojice muškaraca, Sarah Black (Gadot) ukrala je jaje i zamijenila ga lažnim. Kad je Hartley optužen za krađu jajeta, prisiljen je udružiti se s Boothom kako bi uhvatili Black i dokazali svoju nevinost. 

Life&style Snima se serija o Edu Sheeranu, otkrit će traumatične događaje iz pjevačeva života

Posjeti Miss7.24sata.hr