Uz ove trikove poznate blogerice pripremit ćeš savršeno kuhanu tjesteninu i izbjeći klasične pogreške
- Vrsna kuharica i kreatorica bloga Like chocolate, Matejka Buča, pripremila je doista senzacionalnu kuharicu za sve koji vole kuhati
- Odabrali smo i pripremili dva izvrsna i superjednostavna jela po receptima iz kuharice, evo kako nam je ispalo
- A otkrit ćemo ti i neke trikove kojima ćeš dobiti savršeno skuhanu tjesteninu
Kuharica "Svaki dan“ zauzela je feed mojih društvenih mreža – s punim pravom. Riječ je o sjajnom izdanju od 320 stranica, unutar kojeg je grupirano čak 115 slatkih i slanih recepata za baš svaku priliku. Autorica je iskusna blogerica i vrsna kuharica Matejka Buča, kreatorica food bloga Like chocolate.
Njen je blog pouzdan i pregledan, a istim se principima vodila i pri izradi ove kuharice. Podijeljena je po obrocima, a koristan su dodatak i rubrike Posebne prigode, koja uključuje recepte za nadolazeće blagdane, te Zimnica. Recepti su popraćeni i divnim fotografijama te toplim pričama, kao i korisnim savjetima za pripremu mesa, tjestenine, rižota, kolača… Ova je kuharica zapravo jedan funkcionalan udžbenik kuharstva za foodieje te nepresušan izvor ideja za sve koji žele dobro isplanirati jelovnik i budžet.
Pri odabiru ručka ovog sam se puta vodila isključivo vremenom potrebnim za pripremu i dostupnošću namirnica. Kriterije je zadovoljio recept za špagete sa šampinjonima, gotov za samo pola sata. Po istom sam principu odabrala i desert , panna cottu od kokosa i bijele čokolade, koja je na hlađenju bila već nakon deset minuta.
Kremasti špageti sa šampinjonima
Autorica kuharice ovom je klasiku dodala i svoj osobni pečat – malo bijelog vina, timijan i naribani parmezan. Upotrijebila sam sušeni timijan koji imam u ormariću sa začinima i pinot sivi, koji zaista značajno doprinose i okusu i mirisu. Kao što je i obećano, za pola sam sata poslužila kremastu tjesteninu za dvije osobe.
U slučaju da ste tek otkrili strast prema kuhanju i borite se s time što znači al dente tjestenina – u kuharici „Svaki dan“ ćete pronaći i niz primjenjivih savjeta. Da sumiram, ključ uspjeha je u tome da je ubacite u kipuću, slanu vodu i povremeno promiješate. Ne nasjedajte na tvrdnju da se zbog ulja neće lijepiti jer je to jedan od najvećih kulinarskih mitova.
Vrijeme kuhanja tjestenine pročitajte na pakiranju, gledajte na sat i provjerite je li zaista kuhana. Ako je izvana mekana, a iznutra još malo tvrda – odmah je procijedite. I zapamtite, ispirite je isključivo ako je planirate ubaciti u hladna jela. U ovom je slučaju trebate samo ubaciti u pripremljeni umak, uz nekoliko žlica vode preostale od kuhanja.
Sastojci:
- 200 – 250 g špageta ili druge tjestenine
- 1 žlica maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 250 g šampinjona
- 75 ml bijelog vina
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g parmezana
- Sol
- Papar
Priprema:
- Šampinjone narežite na veće komade, a češnjak zgnječite nožem i sitno nasjeckajte.
- Na maslacu kratko prepržite češnjak pazeći da ne zagori. Trebat će vam 30 sekundi, samo da pusti aromu.
- Dodajte šampinjone i pržite na jakoj pa onda srednje jakoj temperaturi dok malo ne omekšaju i ne dobiju lijepu zlatnu boju te vam tekućina koju su ispustili ne ispari.
- Dodajte sol, papar i timijan pa podlijte vinom. Kuhajte dok alkohol ne ispari, oko 10 minuta.
- Dodajte vrhnje i kuhajte na srednje jakoj temperaturi dok se umak ne zgusne, oko pet minuta.
- U međuvremenu skuhajte špagete u slanoj vodi, al dente. Uz pomoć hvataljke prebacite ih u gotov umak, izravno iz lonca. Dodajte i nekoliko žlica vode od kuhanja špageta i sve zajedno pustite da zavrije kako bi se umak još malo zgusnuo djelovanjem škroba iz vode.
- Na kraju u špagete umiješajte ribani parmezan i odmah poslužite.
Panna cotta od kokosa s bijelom čokoladom
Panna cotta talijanski je slatki klasik koji se obično priprema od slatkog vrhnja, mlijeka i želatine. Matejkin se recept bazira na kokosovom mlijeku iz konzerve, koje možete pronaći u dućanima sa zdravom hranom i ponekoj drogeriji. Pri temperaturama ispod 18 stupnjeva u krutom je stanju, ali nemojte brinuti jer će se već nakon kraćeg zagrijavanja u potpunosti sjediniti s drugim sastojcima – kravljim mlijekom i bijelom čokoladom.
Panna cottu možete poslužiti u posudicama poput onih za souffle ili je izvrnuti na tanjur iz kalupa za muffine, mini kuglofe ili puding. U slučaju da je planirate servirati na tanjuriću, kalup premažite s malo kokosovog ulja, a prije serviranja dno kratko uronite u vruću vodu.
Sastojci:
- 400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 100 ml kravljeg mlijeka
- 75 g bijele čokolade
- 10 g mljevene želatine + voda
- Kokosovo ulje za premazivanje kalupa
Priprema:
- Kokosovo i kravlje mlijeko pomiješajte u zdjelici pa stavite na srednju temperaturu. Dodajte izlomljenu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi.
- U međuvremenu pripremite želatinu prema uputama s vrećice.
- Kad mlijeko postane vruće, ali prije nego što zavrije, skinite ga s vatre i umiješajte nabubrenu želatinu. Dobro promiješajte da se sva želatina otopi.
- Sada panna cottu ohladite na sobnu temperaturu i povremeno promiješajte pazeći da se ne počne stiskati.
- Planirate li panna cottu vaditi iz kalupa, premažite ih s malo kokosova ulja. Ulijte ohlađenu panna cottu u kalupe i spremite u hladnjak na najmanje šest sati.
- Poslužite uz voćni preljev po želji.
Dakle, u manje od sat vremena pripremila sam i ručak i desert. Vrijeme za pripremu i dobivena količina u potpunosti odgovaraju onome što je autorica navela uz recept, upute su vrlo jasne, a rezultat ne odskače od fotografija. Sve preporuke za isprobane recepte, ali i vrhunsku kuharicu „Svaki dan“ Matejke Buče.
Ako ti kronično nedostaje inspiracije za pripremu obroka, kupi je putem bloga Like chocolate za 245 kuna.