Imamo najstariji i jedini pravi recept za carbonaru - uopće ne sliči onom kako je danas spravljamo
- Zvuči kao početak krimi priče: Luca Cesari, povjesničar hrane, tvrdi da je pronašao originalni recept za špagete carbonara
- A originalni recept nema puno veze s načinom na koji danas pripremamo to omiljeno jelo!
- Naravno da je to odjeknulo u svijetu kulinarstva, a osobito kod vatrenih Talijana
Mamma Mia! Veliko uzbuđenje, šok i nevjerica u Italiji, zemlji gastro delicija: Poznati povjesničar hrane tvrdi da je otkrio originalni recept za špagete carbornara. Tvrdi da je prvi spomen popularnog klasika tjestenine pronašao u jednom kuharskom časopisu iz 1954. godine. Ali, ovaj povijesni recept ima vrlo malo zajedničkog s našom sadašnjom verzijom…
Jesmo li potpuno krivo kuhali špagete carbonara?
U tom kulinarskom časopisu prava carbonara, na užas mnogih tradicionalnih Talijana, uključuje češnjak i sir gruyère. Već je dobro poznato da klasična priprema uz špagete dopušta još samo četiri sastojka. Sramotno je ako u umak umiješaš vrhnje kojemu nema mjesta ni u jednom tradicionalnom receptu.
Nakon Cesarijeve objave, razni talijanski restorani su se pobunili. Navodno se, kažu, u njihovim restoranima još od početka 20. stoljeća kuha poznati recept s jajima, paprom, sirom pecorino i guancialeom, svinjskom slaninom sušenoj na zraku.
A sada odjednom u recept treba uključiti češnjak i sir gruyère? Nemoguće! Luca Cesari izjavio je nakon objave nove spoznaje: „Ljudi su mi željeli smrt i vrijeđali me i govorili mi da trebam ići u zatvor.“
Pobuna u Italiji
„Moja baka je uvijek tako radila. A kuharice su prenosile recept u kuhinji na druge generacije“, kaže Alberto Martelli, voditelj 'La Carbonare' u Rimu.
Bilo kako bilo, jedno je sigurno: nema pisanog zapisa o receptu za carbonaru u tom smislu. Cesarijeva verzija iz kuharskog časopisa sredinom 1950-ih zapravo bi mogla biti prvi zapisani recept, samo što nije odgovarala tradicionalnoj talijanskoj verziji. Prema povjesničaru hrane, špageti carbornara možda su nastali tijekom Drugog svjetskog rata kada su američki vojnici bili stacionirani u Rimu.
Povjesničar hrane Luca Cesari plače nad brojnim 'ukaljanim' varijantama špageta carbonare. U videu na Instagramu poklanja za svojih više od 11.000 pratitelja dvije gotove vrećice kremastog carbonara umaka - koji nema baš nikakve veze s originalom. Jedan je korisnik komentirao: „Plačem gledajući ovo.“