Hladne ruke i noge, ubrzan rad srca, glavobolje? Pripazi, možda ti nedostaje ovog minerala

Vidi originalni članak
  • Nedostatak željeza u tijelu može dovesti do određenih posljedica po zdravlje
  • Simptomi se očituju na nekoliko načina, a ako se nedostatak željeza ne liječi može dovesti do anemije
  • Kako prepoznati nedostatak ovog elementa u tijelu i kako spriječiti anemiju saznajte u nastavku

Formula za optimalno funkcioniranje organizma, djeluje sasvim lako! Zdrava prehrana osigurat će potrebnu količinu vitamina, minerala i nutrijenata, a oni će, pak, omogućiti tijelu da nas opskrbi energijom za cijeli dan. No, u stvarnosti, konstantna borba s nedostatkom vremena često nam diktira jelovnik, a naše tijelo tako ostaje zakinuto za važne nutrijente. Među njima se može naći i željezo čiji manjak, osim kod djece u razvoju, sportaša, vegetarijanaca, posebno manifestira kod žena. Naime, osim zbog nedovoljnog unosa hranom, manjak željeza moguć je uslijed povećanog gubitka obilnih menstruacija i krvarenja. 

Jesi li u skupini koja bilježi nedostatak željeza odnosno blaži oblik anemije, možeš provjeriti prema sljedećim simptomima: 

  • Ekstremni umor
  • Slabost
  • Blijeda koža
  • Bol u prsima, ubrzan rad srca ili nedostatak daha
  • Glavobolja, vrtoglavica ili nesvjestica
  • Hladne ruke i noge
  • Natečenost jezika 
  • Krhki nokti
  • Jaka želja za nutritivno siromašnom hranom, poput leda i škrobnih namirnica
  • Loš apetit, izražen posebno kod dojenčadi i djece

Najugroženije skupine su žene, dojenčad i djeca, vegetarijanci i donori krvi koji ovu hvalevrijednu akciju obavljaju često. 

Što uzrokuje anemiju?

Anemija i njezini blaži oblici nastaju kada tijelo nema dovoljno željeza kako bi proizvelo hemoglobin koji krvnim stanicama daje crvenu boju i omogućuje im da prenose kisik po cijelom tijelu. 
Nedostatak željeza često se manifestira u blažim simptomima. Međutim, ako se ovo stanje ne liječi, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Evo kojih: 

Tvoje tijelo Ovo je razlog zbog kojeg si uvijek posebno umorna kad imaš mjesečnicu

Problemi sa srcem

Netretirana anemija može dovesti do brzog ili nepravilnog rada srca. Tvoje  srce mora ispumpati više krvi kako bi nadoknadilo nedostatak kisika što može dovesti do povećanog rada srca odnosno zatajenja ovog mišića.

Problemi tijekom trudnoće

Anemija kod trudnica često se povezuje s prijevremenim rođenjem beba i manjom težinom tek rođene djece. Ovu posljedicu moguće je spriječiti uzimanjem dodatnih količina željeza u sklopu prenatalne skrbi kod žena. 

Problemi s rastom i razvojem

Kod dojenčadi i djece ozbiljan nedostatak željeza dovodi do anemije koja može odgoditi rast i razvoj. Uz to, anemija je u ovom slučaju povezana i s pojačanom osjetljivošću na infekcije. 

Kako spriječiti anemiju

Za nadomjestak ovog važnog elementa u organizmu nutricionisti preporučuju istodobno konzumiranje namirnica bogatih željezom i soka od limuna odnosno hrane koja je bogata vitaminom C. Vitamin C  u citrusnim sokovima pomažetvom tijelu da bolje apsorbira željezo. 


Vitaminom C također obiluju i brokula, grejpfrut, kivi, zeleno lisnato povrće, dinje, naranče, paprike, jagode mandarine i rajčice
Željezo se može pronaći u namirnicama poput nemasnog crvenog mesa, iznutrica, ribe, jaja, žitarica, orašastog voća i sjemenki, zelenog lisnatog povrća i mahunarki. Međutim, ako u kratkom periodu trebaš nadomjestiti razinu željeza najbolje bi bilo da posegneš za crvenim mesom, iznutricama, jajima, lisnatim povrćem, mahunarkama, ribama i školjkama. Ne zaboravi uz obrok popiti i limunadu ili sok od naranče!

Life&style Stalno si umorna? Ovim trikovima digni svoju energiju i poboljšaj raspoloženje

 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr