Gratinirani krumpir po receptu Jamieja Olivera, slavni chef garantira savršen rezultat
- Jedan od najomiljenijih načina za spravljanje krumpira je ukusni gratinirani krumpir
- To jelo vole veliki i mali gurmani
- Otkrit ćemo ti kako ga priprema Jamie Oliver
Kremasti, topli gratinirani krumpir savršena je pratnja krepkim jelima. osobito je ukusan s preljevom od slanine i kestena. Pogledaj kako ga priprema Jamie Oliver, koji je za ovaj recept rekao da garantira savršen rezultat.
Sastojci:
• 2,5 kg krumpira, oguljen, narezan na tanke ploške
• 1 komadić maslaca
• 200 ml mlijeka
• 300 ml vrhnja
• 2 lista lovora
• 2 režnjića češnjaka, oguljena i nasitno narezana
• prstohvat morske soli i crnog papra
• 1 šaka svježeg timijana
• 1 mala šaka parmezana, svježe naribanog
Opcije:
• malo maslinova ulja
• 6 kriški slanine narezane na kockice
• 1 šaka kestena, oguljenih i izmrvljenih
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (gore/dolje). Premaži vatrostalnu posudu za složenac s malo maslaca.
2. Stavi mlijeko, vrhnje, lovor i češnjak u lonac, zakuhaj pa kuhaj dvije minute. Začini solju i paprom.
3. Makni lonac s vatre i dodaj kriške krumpira i listiće timijana. Sve lagano miješaj dok ploške krumpira ne budu ravnomjerno prekrivene tekućinom.
4. Zatim smjesu ulij u kalup te pospi parmezanom. Peci gratinirani krumpir oko 45 minuta.
5. Po želji se u međuvremenu mogu pripremiti dodaci: u tavi zagrij malo maslinova ulja pa na njemu prži slaninu dok ne postane hrskava. Umiješaj kestene i malo timijana. Potom na gotovi gratinirani krumpir rasporedi mješavinu kestena i slanine te sve zajedno posluži dok je još toplo.