Gorski kotar - čarobna destinacija na kojoj se skriva doza luksuza

Mario Jurina Izvor Kupe
Vidi originalni članak
  • U vremenima kada imamo toliko toga, često nemamo vrijeme za sebe i upravo ono počinje biti najveći luksuz
  • A ima li ljepšeg mjesta za pobjeći od užurbanog života i napuniti baterije nego u prirodu?
  • Upravo na te dvije premise Gorski kotar gradi svoju novu turističku kampanju, a na ovoj destinaciji nadohvat ruke čekaju te i dvije nove atrakcije - multimedijalni centar “Velike zvijeri” gdje možeš saznati sve o medvjedu, vuku i risu te  interpretacijski centar „Skriveno blago Risnjaka“ 

Što je uopće luksuz? Za nekoga je to dobar automobil, jahta ili apartman na moru, za druge je pojam luksuza daleko skromniji. No, ono što nam je više-manje svima zajedničko je nedostatak vremena. Vrijeme u kojemu se možemo posvetiti samima sebi, vrijeme koje možemo provesti u druženju s prijateljima i obitelji, vrijeme provedeno u prirodi - sve je to u današnje vrijeme luksuz. 

I zato, kada god uhvatimo koji slobodan trenutak, volimo pobjeći od svega s našim najdražima, a ponekad i sami. A ima li ljepšeg mjesta za pobjeći od užurbanog svakodnevnog života nego u prirodu? Možemo biti zahvalni lokacijom na kojoj smo se sasvim slučajno našli u trenutku kada smo došli na ovaj svijet - jer, moraš priznati, nalazimo se u poprilično lijepom kutku planete. 

Life&style Tko nije maštao o kućici na drvetu? Evo je u Gorskom Kotaru i može se unajmiti za odmor

Gorski kotar - luksuz na dohvat ruke

A komadić luksuza imamo doslovno nadohvat ruke. Smješten na razmeđu Mediterana, panonske unutrašnjosti i alpskog pojasa, Gorski kotar je destinacija koja privlači posjetitelje u svako doba godine jer jednako je lijep zimi prekriven snijegom, kao i u proljeće kada se sve u njemu budi. Što je danas luksuz? naziv je nove nacionalne kampanje kojom Turistička zajednica Gorskog kotara nastavlja promicati povratak prirodi, kako onoj netaknutoj goranskoj, tako i onoj u sebi.

U zelenoj oazi Gorskog kotara na svakom se koraku primjećuje skladan suživot čovjeka i prirode. U okrilju bistrih jezera, sunčanih livada, brojnih izvora, potoka i rječica te prekrasnih brda i planina, idealno je odredište za planinare i one koji traže aktivni odmor, kao i za one koji samo žele odmoriti okruženi neodoljivom prirodom ili uživati u gastronomskim goranskim delicijama.

Rijeke i jezera 

Gorski kotar prepun je rijeka i jezera koje nude mnoštvo mogućnosti za aktivan odmor i uživanje, posebice u vrućim ljetnim danima kada se u Gorskom kotaru puno lakše diše nego u gradu ili na moru. Tu je rijeka Kupa koja izvire iz krškog jezerca tirkiznozelene boje u Nacionalnom parku Risnjak.  Vožnja čamcima ovim dijelom pruža pravi adrenalinski užitak, a njezina čista i kristalno bistra voda ugodna je za kupanje u ljetnim mjesecima. Osim Kupe, tu je i rijeka Dobra te manje riječice Čabranka i Gerovčica. 

Jesi li znala da Gorski kotar ima dva umjetna jezera? Lokvarsko jezero kraj mjesta Lokve, na pojedinim mjestima duboko i do 40 metara, pruža se sve do podnožja Risnjaka, što čini jedinstvenu vizualnu razglednicu Gorskog kotara. Uz Lokvarsko jezero tradicionalno se održava susret planinara i ljubitelja šetnji te biciklista. Osim šetnje uz jezero u njemu se ljeti može i kupati, a tijekom cijele godine pogodno je za ribolov. 

Drugo umjetno jezero je ono u mjestu Fužine, a zove se jezero Bajer. Oko Bajera vodi atraktivna šetnica duga 7 km koja je pogodna za pješake i bicikliste, a jezerom plovi i turistički brodić. Tradicionalni doček Nove godine u podne održava se upravo u Fužinama kraj jezera. 

Špilje i kanjoni

Vražji prolaz, Zeleni vir i Kamačnik jedna su od najljepših mjesta u Hrvatskoj, a sve o Kamačniku, prekrasnom vodenom toku koji je usjekao kanjon u jurskim vapnencima, možeš pročitati ovdje. 

Zeleni vir je snažan izvor na dnu plitke, prostrane špilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 m, niz koje se ruši živopisan slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu. 

Spektakularan bijeg od paklenih vrućina možeš potražiti u predivnom fužinarskom podzemlju – Špilji Vrelo

U Gorskom kotaru nalazi se i špilja Lokvarka, jedna od najvećih špilja u Hrvatskoj, puna neobičnih špiljskih formacija. Tu je i špilja Vrelo, stara  3,5 – 4 milijuna godina, a posebna je po tome što se u njoj nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor.

Šume i planine

Ulazak u zaklon netaknute šumske površine znači dolazak u Gorski kotar. Šume Gorskog kotara karakteriziraju označene staze koje vode do planinskih vrhova, a tu je i Nacionalni park Risnjak, šuma Golubinjak, Bijele i Samarske stijene, posebni rezervata i zaštićeni krajolici. 

Nacionalni park Risnjak je, kao i cijeli Gorski kotar, jedinstven po svojim prirodnim ljepotama i bioraznolikosti koja do najvećeg izražaja dolazi upravo u proljeće. Uz to, udaljen je samo sat vremena vožnje od Rijeke ili sat i pol od Zagreba. Ovaj nacionalni park specifičan je po tome što se na samo 60-ak četvornih kilometara nalazi čak 14 šumskih zajednica i 30 biljnih, a neka stabla dosežu i do impresivnih 45 metara visine!

Gorski kotar nije samo prekrasna priroda

Iako je priroda onaj luksuz po koji dolazimo u Gorski kotar, ne treba zaboraviti i da je ovo područje bogato kulturno-povijesnim spomenicima, frankopanskim dvorcima, muzejima i tradicijom.

U dvorcu Stara Sušica odnedavno se nalazi i Centar za posjetitelje “Velike zvijeri” gdje možeš saznati zanimljive činjenice o medvjedu, vuku i risu. Njegov multimedijalni postav, pružajući osjećaj šumskog okružja, spoj je klasičnog i modernog pristupa interpretacije Gorskog kotara, koji kroz mijene godišnjih doba uvodi posjetitelja u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri. 

U Crnom Lugu nalazi se jedinstveni interpretacijski centar „Skriveno blago Risnjaka“ koji na suvremen način prezentira niz prirodnih, povijesnih i tradicijskih posebnosti Gorskog kotara. Uz mnoštvo informacija o trima velikim zvijerima koje žive na području Gorskoga kotara i NP Risnjak (vuk, ris i medvjed), posjetitelji mogu upoznati i povijest i bogatu tradiciju ovog kraja: goranske zvončare „Pesnike“, proizvodnju stakla, izradu posebnih vunenih čarapa „kopica“ i još niz zanimljivosti…

Na novom portalu Gorskog kotara možeš pronaći sve informacije o atrakcijama, znamenitostima, kao i nadolazećim manifestacijama. A uz portal, TZ je izbacila i novu aplikacija Visit Gorski kotar koja je bogata kvalitetnim sadržajima koji posjetiteljima olakšavaju snalaženje na samoj destinaciji. Svi prijavljeni korisnici imaju mogućnost primanja push notifikacija koje obavještavaju o nadolazećim preporučenim i omiljenim događanjima, a ostvaruju i mogućnost sudjelovanja u interaktivnoj igri Take a Quest. Zabavna igra je osmišljena na način da se korisnicima pri posjeti raznim lokacijama Gorskog kotara dodjeljuju bodovi što će im donijeti poseban status na osnovu kojeg će ostvarivati pogodnosti što je dio druge faze razvoja aplikacije.  

Je li danas luksuz imati najnoviji laptop ili ga ostaviti na polici i istraživati goranske planine? Turistička zajednica Gorskog kotara poziva te da u goranskim šumama pronađeš odmor na kojem ćeš ponovno pronaći sebe.

Posjeti Miss7.24sata.hr