Galette s jagodama: Najbolji recept za mirisnu, sočnu i neodoljivu slasticu s jagodama

Instagram @sonia_passione_dolcezza
Vidi originalni članak
  • Počinje sezona jagoda, a mi se veselimo što ćemo u idućim tjednama pripremati razne slastice i delicije od ovog omiljenog voća
  • Ovako mirisnu i prhku galette s jagodama još nisi probala, a uz nekoliko savjeta i trikova poznate slastičarke Claire Saffitz, pripremit ćeš ju s lakoćom
  • Claire savjetuje da kada pripremaš galette posebnu pažnju obratiš na vlažnost i debljinu tijesta, a otkriva i kako pripremiti savršeno voćno punjenje
  • Pročitaj više: Sočna torta sa šampanjcem i nadjevom od sira s malinama

Galette - omiljena slastica koju možeš prilagoditi baš svakoj sezoni. Galette krasi prhka baza prekrivena tvojim omiljenim svježim voćem, a uz topli kolač od jagoda odlično će se sljubiti kuglica sladoleda od vanilije ili tučeno vrhnje. Priprema je zaista jednostavna i ne zahtjeva posebno kulinarsko umijeće. 

Galette pripremi kao pravi znalac

Voćne pite i galette omiljena su nam slastica iz sezone u sezonu te ih rado pripremamo s jabukama, šljivama ili marelicama. Za proljetnu verziju galette bit će ti potrebne domaće jagode i tek nešto malo vremena za izradu. Priprema galette s jagodama je poprilično jednostavna, no postoji nekoliko trikova kako ju učiniti još ukusnijom. Najbolje savjete za pripremu galette ima poznata slastičarka Claire Saffitz koja ih je u Bon Appetit testnoj kuhinji napravila pozamašan broj. 

Life&style Lagani proljetni recept: Neodoljivi čokoladni kuglof s nadjevom od sira i jagoda

Claire savjetuje da kada pripremaš galette posebnu pažnju obratiš na vlažnost i debljinu tijesta. Tijesto za galette ne bi trebalo biti jako tanko jer će se inače previše zapeći, no isto tako ne bi trebalo biti previše debelo jer tada neće biti hrskavo. Savršena debljina tijesta je oko tri milimetra. Osim na debljinu tijesta, potrebno je obratiti pažnju i na punjenje. 

Savršeno punjenje za galette

Claire ima i nekoliko savjeta kako pripremiti savršeno voćno punjenje za galette. Važno je obratiti pažnju na vlažnost punjenja kako se galette ne bi raspala od previše vlage. Jabuke, borovnice i drugo voće bogato pektinom najbolji je izbor za punjenje galette, no pripremiti ju možeš i od sočnijeg voća poput jagoda ili marelica. Claire savjetuje da u tom slučaju nakon što voće staviš na pitu posipaš s malom količinom griza ili kukuruzne krupice, a dodati možeš i malo gustina. Također pripazi da količina punjenja za galette ne bude prevelika jer će tada sokovi curiti preko kore i neće biti hrskava. 

S obzirom da je sezona jagoda u punom jeku, donosimo ti recept za slasne galette s jagodamaMožeš pripremiti četiri manje galette ili dvije veće.

Life&style Neodoljiva slatka senzacija: Portugalska torta od badema savršeno se slaže s proljećem

Sastojci za prhko tijesto:

  • 300 g brašna
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 ili 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje za premazivanje

Sastojci za nadjev:

  • 400 g jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 vanili šećer
  • 1 žlica škrobnog brašna ili griza

Priprema:

  1. Jagode očisti, nareži na četvrtine, posipaj šećerom te ih ostavi da odstoje 30 minuta. Potom ocijedi tekućinu te ih posipaj škrobnim brašnom ili grizom.
  2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i hladni maslac. Zatim dodaj jaje i umijesi tijesto. Po potrebi dodaj žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Nemoj ga mijesiti predugo jer tijesto ne treba biti savršeno glatko.
  3. Tijesto podijeli na dva jednaka dijela te ga stavi u hladnjak na 30 minuta.
  4. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  5. Pripremljeno tijesto razvaljaj u oblik kruga debljine otprilike 3 mm.
  6. Na tijesto posloži pripremljene jagode. Rubove premaži jajetom te ih presavini preko voća sa svih strana. 
  7. Galette peci oko 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju.
  8. Posluži ih mlake, uz kuglicu sladoleda.
Posjeti Miss7.24sata.hr