Fritule ove zime nećemo jesti sa štandova, ali domaćice dijele recept za brzu pripremu. Jednako su ukusne!
- Opojne i ukusne tradicionalne fritule ne želimo propustiti ni ove sezone
- Za većinu će to značiti da moraju zasukati rukave u vlastitim kuhinjama, a mi ćemo im olakšati zadatak
- Donosimo recept za jednostavne i brze fritule koje će te osvojiti okusom, a na njihov miris neće ostati ravnodušni ni susjedi
Vrijeme je za fritule! U ovo doba godine, kako nalaže tradicija, uživat će se u njima u Dalmaciji, Istri i Primorju, a te ukusne loptice osvojile su mnoge štandove u kontinentalnim dijelovima zemlje. No, ove godine fritule sa slatkim mirisima cimeta i podebljane preljevima od čokolade, nažalost neće nas mamiti s gradskih uglova pa ćemo, da bismo uživale u njima, ipak morati zasukati rukave i napraviti vlastite, kod kuće.
A kako bi u tome bile i što uspješnije i ništa manje važno, napravile ih u što kraćem roku, donosimo najjednostavniji recept za brzu pripremu fritula koji dijele mnogi korisnici interneta. Izbjeći ćeš tako vježbanje mišića kako su to radile naše bake - tijesto su dugo ‘tukle’ kuhačom pa onda čekale dok se digne i tek onda kretale u izradu zavodljivih i prefinih kuglica.
U ovoj pripremi nema kompliciranja i puno čekanja, većinu sastojaka već imaš kod kuće a postupak će te na jednostavan i brz način dovesti do pravog gurmanskog užitka.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 1 veliko jaje
- 180 do 200 ml tekućeg jogurta
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- žlica rakije
- žlica ruma za kolače
- 2 žličice praška za pecivo
- Oko 1 l ulja ili masnoće za prženje (ovisno o veličini lonca)
- Opcionalno: Limunova korica, cimet, sitno ribana jabuka
Postupak:
- Dublji lonac napuni uljem, a imaj na umu da fritule trebaju plivati u masnoći odnosno ne smiju dodirivati dno posude. Masnoću kreni zagrijavati na srednjoj temperaturi. Ako se fritule budu pržile na visokom plamenu, vjerojatno neće ispasti rahle jer se neće stići napuhati.
- Jaja, šećer i sol umuti pjenjačom u jednoj posudi, a zatim dodaj jogurt, rakiju i rum. Brašno i prašak za pecivo pomiješaj u drugoj zdjeli a zatim ih dodaj prvoj smjesi dok ne dobiješ gusto jednolično tijesto.
- Uz pomoć dvije žlice oblikuj lopticu od tijesta te ih jednu po jednu, pazeći da ne pretrpaš lonac, polako spusti u vruće ulje. Svako ih okreni ako primijetiš da se same ne okreću.
- Fritulama je potrebno samo nekoliko minuta na umjerenom plamenu dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i bude spremne za jelo. Nakon što su gotovo, po želji ih možeš posuti šećerom, cimetom ili čokoladnim preljevom.
U slast!