Fritule ove zime nećemo jesti sa štandova, ali domaćice dijele recept za brzu pripremu. Jednako su ukusne!

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Opojne i ukusne tradicionalne fritule ne želimo propustiti ni ove sezone
  • Za većinu će to značiti da moraju zasukati rukave u vlastitim kuhinjama, a mi ćemo im olakšati zadatak 
  • Donosimo recept za jednostavne i brze fritule koje će te osvojiti okusom, a na njihov miris neće ostati ravnodušni ni susjedi 

Vrijeme je za fritule! U ovo doba godine, kako nalaže tradicija, uživat će se u njima u Dalmaciji, Istri i Primorju, a te ukusne loptice osvojile su mnoge štandove u kontinentalnim dijelovima zemlje. No, ove godine fritule sa slatkim mirisima cimeta i podebljane preljevima od čokolade, nažalost neće nas mamiti s gradskih uglova pa ćemo, da bismo uživale u njima, ipak morati zasukati rukave i napraviti vlastite, kod kuće

PROMO Istraživanje potvrdilo što bi trebali činiti da se tijelo lakše bori protiv respiratornih bolesti

A kako bi u tome bile i što uspješnije i ništa manje važno, napravile ih u što kraćem roku, donosimo najjednostavniji recept za brzu pripremu fritula koji dijele mnogi korisnici interneta. Izbjeći ćeš tako vježbanje mišića kako su to radile naše bake - tijesto su dugo ‘tukle’ kuhačom pa onda čekale dok se digne i tek onda kretale u izradu zavodljivih i prefinih kuglica. 

U ovoj pripremi nema kompliciranja i puno čekanja, većinu sastojaka već imaš kod kuće a postupak će te na jednostavan i brz način dovesti do pravog gurmanskog užitka.  

 

miss kuha Od kojeg je datuma najbolje početi peći božićne kolačiće? Imamo odgovore

Sastojci: 

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 veliko jaje
  • 180 do 200 ml tekućeg jogurta
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • žlica rakije
  • žlica ruma za kolače 
  • 2 žličice praška za pecivo 
  • Oko 1 l ulja ili masnoće za prženje (ovisno o veličini lonca)
  • Opcionalno: Limunova korica, cimet, sitno ribana jabuka 

Postupak:

  1. Dublji lonac napuni uljem, a imaj na umu da fritule trebaju plivati  u masnoći odnosno ne smiju dodirivati dno posude. Masnoću kreni zagrijavati na srednjoj temperaturi. Ako se fritule budu pržile na visokom plamenu, vjerojatno neće ispasti rahle jer se neće stići napuhati. 
  2. Jaja, šećer i sol umuti pjenjačom u jednoj posudi, a  zatim dodaj jogurt, rakiju i rum. Brašno i prašak za pecivo pomiješaj u drugoj zdjeli a zatim ih dodaj prvoj smjesi dok ne dobiješ gusto jednolično tijesto
  3. Uz pomoć dvije žlice oblikuj lopticu od tijesta te ih jednu po jednu, pazeći da ne pretrpaš lonac, polako spusti u vruće ulje. Svako ih okreni ako primijetiš da se same ne okreću. 
  4. Fritulama je potrebno samo nekoliko minuta na umjerenom plamenu dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i bude spremne za jelo. Nakon što su gotovo, po želji ih možeš posuti šećerom, cimetom ili čokoladnim preljevom. 

 U slast!

Posjeti Miss7.24sata.hr