Evo kako sa sportom i prehranom možeš pozitivno utjecati na biološko starenje

Vidi originalni članak
  • Koliko brzo stari tijelo ovisi oko 50 posto od stila života, tvrde stručnjaci 
  • Dakle, prehrana i sport itekako su važni za dobar izgled 
  • Otkrit ćemo ti najbolje savjete za usporavanje biološkog starenja 

Ako se netko uravnoteženo hrani, puno se kreće te ima pozitivan stav prema svojoj dobi, onda to – u kombinaciji s genima – ima pozitivan utjecaj na takozvanu biološku dob. Kako bi se maksimalno usporilo biološko starenje, moraš imati na umu nekoliko važnih osnovnih pravila. 

Jedi bobice 

Slobodni radikali pospješuju starenje. U tijelu se stvaraju zbog nezdravog načina života i utjecaja okoline. S antioksidansima se možemo uspješno boriti protiv slobodnih radikala. Nalaze se prvenstveno u voću, a osobito u bobicama. Svaki dan je jedna šaka sasvim dovoljna. 

Seksaj se 

I to najmanje dvaput tjedno! Škotski znanstvenici otkrili su da osobe s redovitim seksualnim aktivnostima imaju zbog povećane srčane frekvencije i bolji krvotok pa imaju napetiju kožu od onih koji su manje seksualno aktivni. 

Uzimaj vitamin D 

Sunce se brine za to da tijelo stvara dovoljno životno važnog vitamina D. Ali: UVA i UVB zrake oslobađaju u koži procese koji vode ka oslobađanju slobodnih radikala, koji pak čine kožu starijom. Pravilo: 20 minuta sunca na dan je OK (i to ne prejakog sunca). 

Pij puno tekućine 

Naše tijelo sastoji se 50 do 80 posto od vode. Što više starimo, manji je udio vode. Posljedica: koža se nabora. Zbog toga trebamo svaki dan popiti najmanje 1,5 litara vode (ili čaja). Osim toga, treba izbjegavati slane namirnice koje izvlače tekućinu. 

Jedi integralno 

Naša prehrana utječe na to koliko brzo starimo. Na primjer: ugljikohidrati povisuju razinu inzulina. Ako se to redovito događa, onda se ubrzava proces starenja. Zato jedi integralne proizvode koji ne povisuju toliko šećer u krvi. 

Kardio trening 

Tko redovito trči, vozi bicikl ili pliva, čini dobro svom zdravlju, ali i svojoj koži. Povišenom srčanom frekvencijom se bolje prokrvi koža te onda ista djeluje svježije i napetije. Već pola sata kardio aktivnosti tjedno pomaže. 

via GIPHY

Izbjegavaj stres 

Preveliko (radno) opterećenje vodi ka naglom padu kisika u krvi. Osim toga, stvaraju se slobodni radikali u tijelu. Oba faktora ubrzavaju proces starenja. 

Trening snage 

Naše tijelo treba mišiće kao bi ostalo mlado. Direktno su povezani s opterećenjem ugljikohidrata u tijelu: što je više mišića, toliko je manji porast inzulina nakon unosa ugljikohidrata. Optimalno je 3 x 30 minuta treninga snage tjedno. 

Idi na svježi zrak 

Tek kad se stanice dovoljno opskrbe kisikom postoji mogućnost da ostanu mlade. Ako smo previše u zatvorenim prostorima, pada opskrba kisika u tijelu – to djeluje na izmjenu tvari u organizmu te ubrzava starenje. Dobra vijest: svaka šetnja odmah povisuje dozu kisika u krvi. 

via GIPHY

Treniraj na spravi za veslanje 

Trening veslanja ubraja se među najučinkovitije vježbe za cijelo tijelo, tvrde stručnjaci. Osim što poboljšava izdržljivost i snagu, ima i pomlađujući učinak. Naime, kako bi naše kosti i mišići ostali zdravi, trebamo baš te pokrete. 

Idi na masažu 

Idi na dobru masažu. Osim što je to dobro za dušu, dobro je i za to da ti koža duže vremena izgleda mlađe i svježije. Razlog: pritiskom se transportira puno kisika u stanice, što pozitivno djeluje na napetost kože. 

Izbjegavaj alkohol i cigarete 

Pravilo broj jedan u borbi protiv starosti: bježi od alkohola i cigareta! I jedno i drugo pobrinut će se da ti je koža lošije prokrvljena, a posljedica je blijed i loš ten. Dvije čaše alkoholnog pića tjedno su dopuštene – ne više! 

via GIPHY

Dovoljno sna 

Premalo regeneracije vodi do pretjerane proizvodnje hormona stresa. To dugoročno šteti našim organima te tijelo brže stari. Idealno je oko sedam sati sna po noći. Naime, u dubokoj fazi sna tijelo ispušta pomlađujući hormon melatonin. 

Isključi mobitel 

Nikuda i nikada bez mobitela? Budi oprezna: snažno svijetlo ekrana potiče starenje kože više od UV-zračenja, upozorava jedno američko istraživanje. Savjet: stavi mobitel na „flight mode“ kad ga ne trebaš. 

Posjeti Miss7.24sata.hr