Eurovizija: Ukrajinska pjesma postala himna napadnute zemlje, a posvećena je svim majkama

Screenshot Youtube Ukrajinska pjesma za pjesmu Eurovizije "Stefania"
Vidi originalni članak
  • Oleh Psiuk napisao je ukrajinsku pjesmu Stefania koja će se natjecati na Euroviziji, a posvetio ju je svojoj majci.
  • Sada kaže da je to postala himna njegove ratom razorene zemlje, posvećena majkama posvuda.
  • "Ukrajina mora pobijediti rat i Euroviziju", komentari su ispod pjesme.

Folk rap grupa Kalush predstavnica je Ukrajine na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije, a iz grupe kažu kako je njihova pjesma postala "himna Ukrajine". Vođa benda Oleh Psiuk rekao je za Sky News: "Ova pjesma koju smo stvorili [Stefania], to je himna Ukrajine i svi je pjevaju. Prvobitno je pjesma bila posvećena mojoj majci, a sada je pjesma za sve majke ."

Life&style Hejteri napali Miju Dimšić, tvrde da na Eurosong ide kopija hita Taylor Swift, "Willow"

Krajem prošlog tjedna Europska radiodifuzijska unija potvrdila je da Rusija više neće sudjelovati u ovogodišnjem natjecanju zbog "krize bez presedana u Ukrajini". Iako su na početku napada Rusije na Ukrajinu pokušavali zadržati neutralan stav, nakon što je Ukrajina peticijom od ERU-a zatražila zabranu Rusiji za sudjelovanje u ovogodišnjem natjecanju, u čemu su je podržale sve skandinavske zemlje, ERU je odlučila zabraniti Rusiji sudjelovanje na natjecanju. Rečeno je da bi ruska prijava na ovogodišnjem natjecanju "narušila ugled konkurencije".

S druge strane, Ukrajini na kladionicama raste popularnost, a njihovi su predstavnici s pjesmom Stefania postali jedni od glavnih favorita za pobjedu na Eurosongu te su ispred njih samo predstavnici domaćina - Italije.

Sudeći prema komentarima ispod pjesme, Ukrajina ima ogromnu podršku i ne bi ni najmanje iznenadilo da bude pobjednik ovogodišnje Eurovizije koja će se održati u Torinu. "Ostani jaka, Ukrajino, europski narod je s tobom, niste sami", "Ukrajina treba pobijediti u ratu i Euroviziji. Proslavimo svi Ukrajinu sljedeće godine u slobodnom, mirnom, UKRANIJSKOM Kijevu!", "12 bodova iz Hrvatske. Volim vas dragi prijatelji, ostanite jaki i sigurni," samo su neki od brojnih komentara podrške za ukrajinski narod, a stižu iz čitave Europe. 

Inače, grupa Kalush nije tako lako došla do pobjede na nacionalnom natjecanju. Naime, originalno su zauzeli drugo mjesto, međutim nakon što se saznalo da je pjevačica Alina Pash ilegalno posjetila Krim, ona se povukla iz natjecanja čime je otvorila slobodno prvo mjesto ovoj folk rap grupi.

Iako Psiuk ne zna hoće li njegov bend pobijediti na natjecanju ili ne, kaže da će biti spremni za nastup i da iz natjecanja može proizaći samo dobro. "Ne mogu reći što će biti u budućnosti, ali mislim da je Eurovizija dobar način da se cijeli svijet natjera da pjeva ukrajinske pjesme i upozna ukrajinski rap. I učinit ću sve što je potrebno da tome pomognem."

Posjeti Miss7.24sata.hr