Koji je vaš tip vrta?

Thinkstock / Spencer Davies
Vrtovi su svojevrsna ekstenzija doma. Ako već nemate prostora za vrt pored kuće, uvijek možete imati zeleni kutak u svome stanu ili na balkonu. Kako ćete taj prostor urediti ovisi o vašem ukusu, a mi vam predlažemo nekoliko tipova vrtova za inspiraciju.
Vidi originalni članak

Engleski vrt

Engleski tip vrta odiše dozom neformalnosti. Iako na prvi pogled izgleda spontano, uređenje takvih vrtova je pomno planirano. Vrt obiluje cvijećem različitih tekstura i oblika a središte takvog vrta obično zauzima zelena površina ili jezerce. Krivudavi puteljci, pokoji panj, šarene tegle i zelenilom obrasle ograde ili stupovi doprinose ugodnom ugođaju Engleskih vrtova.

Francuski vrt

Francuski vrtovi su geometrijski pravilni,  raskošnog stila i izražene simetrije. Sastavni dio većih vrtova tog tipa su: aleje, voćnjaci, travnjaci a vrlo često i fontane. Ako volite urednost, kreativnost i imate dovoljno vremena za posvećivanje svom vrtu, možda je baš Francuski vrt najbolji izbor za vas.

Japanski vrt

Elegancija, atraktivnost, poseban umirujući ugođaj čine Japanski vrt poželjnim izborom mnogih zaljubljenika u vrtlarstvo. Naglasak u klasičnom japanskom vrtu je na prirodnosti i stapanju s prirodom. Za razliku od strogih geometrijskih Francuskih vrtova, Japanski vrt obiluje prirodnim stijenama, bambusom, jelom i mahovinom. Sve to nadopunjuje lagani žubor vode.

Mediteranski vrt

Mediteranski vrt je objedinjuje bilje i arhitekturu. Uz nezaobilazno aromatično bilje, začine, masline i rajčice, u takvom vrtu se vrlo često može naći pokoja velika tegla boje terakote i klupa za uživanje na suncu. Iako mu kolorit nije naglašen kao kod Engleskih vrtova, njegova čar je u nijansama zelene i smeđe boje te je jednostavan za održavanje.

Posjeti Miss7.24sata.hr