Dvostruko čokoladno zadovoljstvo bez brašna i sa samo pet sastojaka
- Ako tražite savršen desert bez glutena, probajte ovu izvrsnu čokoladnu tortu bez brašna
- Jednostavna je za pripremu, no najvažniji je postupak s jajima!
- Hrskava izvana, a unutra bogata čokoladom. Čokoljupci, navalite!
Kako bi ti ovaj recept uspio najvažniji je postupak s jajima, preciznije s bjelancima. Kako biste dobili hrskavu koru važno je dobro istući bjelanjke. Bjelanjke treba tući dok se ne pretvore u čvrsti snijeg. Budući da ne sadrži brašno, ova je torta izvrsna za osobe koje izbjegavaju gluten kao i za one na Keto dijeti.
Sastojci:
145 g maslaca
300 g kvalitetne tamne čokolade
5 velikih jaja
40 grama kakaa, plus još malo za posipanje
150 g šećera (oni koji paze na liniju neka upotrijebe ksilitol ili eritrol)
- Prstohvat soli
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva C.
- Pripremite kalup za tortu promjera 23 cm i namastite ga i pospite dno i strane kalupa kakaom.
- Rastopite čokoladu i maslac na pari, dobro promiješajte i ostavite sa strane da se hladi.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mikserom podešenim na srednju brzinu mutite bjelanjke i dodaijte im žlicu po žlicu šećera. Mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Žumanjke dodajte smjesi od čokolade i maslaca i mutite dok se ne sjedine. Dodajte kakao i miješajte dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Dodajte prstohvat soli i 1/4 bjelanjaka i umiješajte ih u smjesu pomoću plastične kuhače. Zatim dodajte ostatak bjelanjaka i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Ne miješajte previše jer će iz bjelanjaka nestati sav zrak.
- Istresite smjesu u pripremljeni kalup i pecite 30 do 35 minuta ili dok čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista. Ostavite da se ohladi. Torta će se slegnuti.
- Poslužite je sa šlagom ili sa sladoledom.
Ovaj je članak prethodno objavljen na portalu missZDRAVA.