Dva recepta za savršen rosé
Druga subota u svibnju rezervirana je za slavljenje ovog vina. Jedna od najstarijih sorti uopće, Rosé je nastao oko 600. godine prije Krista. Vino je to koje se najčešće radi od crnog groža, a njegov specifičan okus ga čini težim od bijelog, a lakšim od crnog vina. Specifična boja ovog vina se može zahvaliti specifičnom "tajmingu". Naime, posebna nijansa vina se dobije miješanjem kožice grožđa sa sokom, te se ostavlja nekoliko sati kako bi se to grožđe natopilo sokom.
Kada se dan roséa službeno počeo slaviti? Prije tri godine,a oformila ga je je Kuća roséa, Kuća specijalizirana za podizanje svijesti o važnosti ispijanja ove "ljetne vodice", kako ju od milja zovu.Što se radi na ovaj dan? Osim što se ispija ovo fino vino, sve više pratitelja društvenih mreža Dan roséa slave uz pripadajući hashtag, #NationalRoséDay.
Donosimo vam dva ljetna koktela s omiljenim nam pićem, a oba uključuju veliku količinu leda!
Granita
U posudu uliješ šalicu i pol vode koju pomiješaš s pola čašice šećera, te miješaš dok ne prokuha. Kada prokuha, ostaviš da se ova smjesa ohladi. Kada se ohladi, dodaješ jednu žlicu soka od limete te jednu žlicu soka od grožđa. Također, toj smjesi dodaješ litru roséa, a cijelu smjesu nastaviš držati u ledu još dva sata. Potom vilicom tu smjesu razbijaš na manje komadiće, te formiraš u male kupove. Kako bi smjesa ostala potpuno zamrznuta, sada usitnjenu na komadiće smjesu vraćaš u zamrzivač na još 10 sati hlađenja!. Uživaj!
Sladoled od roséa i bobičastog voća
Ovo savršeno ljetno osvježenje je sasvim lako pripraviti. Uzmi kalupe za izradu sladoleda na štapiću, redom na štapić posloži komadiće grožđa i komadiće bobičastog voća (borovnice su favorit), te u kalup uliješ vino. Kalupe ostaviš u zamrzivaču preko noći, i to je to. U slast!... Pardon, živjeli!