Drukčiji recept za kuhano vino - bez šećera, no nije samo zdraviji, nego i ukusniji
- Od prve adventske nedjelje koja označava službeni početak predblagdanskog razdoblja, dijeli nas tek nekoliko dana i tome se neizmjerno radujemo
- To znači da će trgove i ulice naših gradova ispuniti tisuće lampica i božićnih ukrasa, ali da će ih preplaviti i omamljujući mirisi fritula, germknedli, bunceka, ali i nezaobilaznog kuhanog vina
- Osim na gradskim adventima, u kuhanom vinu volimo uživati i u toplini vlastitog doma, a kako bismo sami kod kuće pripremili kuhano vino, potreban nam je najbolji recept. I to onaj koji donosimo u nastavku
- Pročitaj također: Ovaj kremasti gingerbread koktel savršeno će upotpuniti cozy atmosferu zimskih večeri
Predblagdanska euforija samo što nije počela i ne možemo opisati koliko se tome radujemo. Osim prve adventske nedjelje, koja će označiti službeni početak božićnog razdoblja, u pravo blagdansko raspoloženje 'ubacit' će nas i sve hladniji dani koji nam stižu, a možda će i pokoja snježna pahuljica ugođaj učiniti još čarobnijim. Naravno, nestrpljivo iščekivanje Božića i druženje s najmilijima dok nas zima štipa za obraze, ne mogu proći bez slasnih i mirisnih fritula, germknedli, bunceka i kiselog zelja, ali niti bez - kuhanog vina.
Kuhano vino, bez obzira na to radi li se o crnom ili bijelom, izvana i iznutra nas grije svojom toplinom te opija neodoljivim aromama klinčića, cimeta, anisa i drugih mirisnih začina, a osim na gradskim adventima na kojima ga najčešće ispijamo s prijateljima i drugim dragim osobama, kuhano vino često volimo pripremiti i ispijati u toplini vlastitog doma. Upravo zato smo se bacili u potragu za najboljim receptom za kuhano vino i pronašli ga. Oduševio nas je tim više što u njega ne ide šećer pa ga to čini nešto zdravijom verzijom od ostalih.
Kuhano vino - sastojci
- 750 ml suhog vina voćnih aroma
- 250 ml jabukovače
- 20 ml vinjaka
- 3 žlice meda
- Sok i korica jedne naranče
- 1 zvjezdasti anis
- 3 sjemenke zelenog kardamoma
- 2 štapića cimeta
- Nekoliko klinčića
- Kriške naranče i štapići cimeta za dekoraciju
Kuhano vino - priprema
U veliki lonac ulij vino, jabukovaču i sok od naranče pa svemu dodaj med i narančinu koricu pa dobro promiješaj kako se med ne bi nataložio na dno lonca i zagorio. Potom dodaj sve ostale začine i zagrij do vrenja. Zatim smanji jačinu vatre i ostavi da se polagano kuha otprilike 30 minuta, ali nemoj dozvoliti da vino prokuha.
Nakon 30 minuta, kuhano vino makni s vatre pa umiješaj vinjak, rasporedi u šalice te, po želji, ukrasi s ploškama naranče i štapićima cimeta.