Dopustiti psu (ili maci) da spava u tvom krevetu? Da, jer 5 je dobrih razloga "za"

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Oko pitanja o tome trebaju li ljubimci spavati u našem krevetu često se lome koplja
  • Neki misle da je baš slatko kad nam se pas uvuče u postelju, drugi su zgroženi
  • Posljednja istraživanja pokazuju da je spavanje s psom itekako korisno

Puštaš li ti svog kućnog ljubimca da spava u tvom krevetu? Oko tog pitanja često se vode debate. Dok neki obožavatelji psića redovito puštaju svoje ljubimce u svoj krevet, na jutarnje ili večernje maženje, drugi tvrde da ih na to naprosto ne treba navikavati. Te dileme potaknule su znanstvenicu Christy L.Hoffman s američkog Canisius koledža da provede istraživanje naslovljeno ''Ispitivanje kvalitete sna i navika spavanja kod odraslih žena povezanih s posjedovanjem i dijeljenjem kreveta s psom''. 

Life&style Istraživanje otkrilo da mačke vole svoje 'ljudske roditelje' puno više nego što smo dosad mislili

Istraživanje objavljeno sredinom studenog prošle godine polazi od teze da ljudi diljem svijeta dijele svoje krevete s ljubimcima poput pasa i mačaka.  Cilj istraživanja bio je provjeriti kako spavanje s ljubimcima utječe na kvalitetu ljudskog sna. U ispitivanju su sudjelovale čak 962 žene iz Sjedinjenih Američkih Država, od kojih čak 54 % dijeli krevet s minimalno jednim psom, a 31 % s barem jednom mačkom. Osim toga, u krevetima 57% ispitanika, osim ljubimaca, spava i njihov partner. 

Znanstvenica je potom krenula promatrati kvalitetu sna ispitanike pomoću uređaja, ali i iskaza samih ispitanika. Svoje rezultate skupljala je i obrađivala krajnje detaljno, a oni su, srećom po psiće, stvarno odlični! Dakle, psi mogu blago ometati ljudski san u iznimnim situacijama, ali čine to mnogo manje nego što čine mačke i (ljudski) partneri. Dakle, u krevetu te više ''ometa'' partner nego psić. Ovim istraživanjem pobijeno je istraživanje iz 2007. godine koje je pokazalo da psi snižavaju ''učinkovitost sna'' ispod kritičnih 80%. 

Freixenet Svi ovih dana pričaju o ovom vinu - pogledaj u čemu je stvar

Osim toga, već odavno je poznato da maženja i nježna druženja s psićem imaju brojne pozitivne učinke na ljudsku psihu. U zimskim noćima, sjajan su nam izvor topline jer je njihova temperatura veća od naše za 5 ili 6 stupnjeva, a brojna svjedočanstva potvrđuju da dijeljenje kreveta s psom pomaže u borbi protiv nesanice. A za slučaj da ti je sve ovo još uvijek neuvjerljivo, imamo argument zbog kojeg bi mogla svog ljubimca pustiti u krevet već večeras...

Dakle, istraživanje znanstvenice Hoffman pokazalo je da vlasnici psića ranije idu u krevet i ranije se ustaju što se, generalno rečeno, pozitivno odražava na njegov životni stil. Dakle, ako je ranije ustajanje tvoja novogodišnja odluka - pusti psiću da ti pomogne!

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr