Donosimo recept za mirisnu, najsočniju orahnjaču koja će blagdane učiniti još ljepšima

Vidi originalni članak
  • Mnogi orahnjaču zovu kraljicom blagdanskog stola, i za to ima razloga 
  • Mirisna i sočna, zadovoljit će i naistančanija nepca
  • S bloga Sweet 'n' Salty by Matea missgastro je dobio izvrstan recept, a mi ga dijelimo

Orahnjača je oduvijek bila jedna od mojih omiljenih slastica. Ali naravno, isključivo u verziji u kojoj sloj oraha po debljini premašuje sloj tijesta. Orahnjača mora biti sočna i točka. Inače to nije to. Tek sam ju nedavno počela sama pripremati jer je ona oduvijek glasila za nešto što pripremaju bake. Njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom.

No znate što? To uopće nije istina. Ne kažem da bakina orahnjača nema poseban šarm, no ni ova nije ništa manje ukusna. Dapače. I uz sve to, postupak nije nimalo kompliciran.

Napomena: Orahe je uvijek bolje samljeti mlincem, ukoliko ga imate, nego koristeći multipraktik. Velike brzine mljevenja dovode do ispuštanja ulja iz oraha, a dobar stari mlinac vam daje točno ono što u ovom slučaju trebate.

Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!

Sastojci:

Za tijesto:

200 grama maslaca ili svinjske masti
400 grama oštrog brašna
60 grama šećera
2 žumanjka
1 kiselo vrhnje
1 prašak za pecivo
korica od jednog limuna

Priprema: 

Omekšali maslac ili svinjsku mast miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna.
Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.
Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.

 



Life&style Tri vrste božićnih kolačića koje ćemo pripremiti bez pečenja i na brzinu pa uživati u odmoru

 
Za nadjev:

300 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
1 vanilin šećer
2 bjelanjka
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
Priprema:

Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer.
Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum.
Miksati bjelanjke u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.
Za premaz:

50 grama otopljenog maslaca

Za posip:
šećer u prahu

 
Priprema:

Tijesto razdijeliti na tri jednaka dijela.
Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.
Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
Ponoviti postupak s preostala dva komada tijesta.
Premazati orahnjače s otopljenim maslacem.
Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata.
Ohladiti, posipati šećerom u prahu i uživati u sočnom okusu.

 



Life&style Išleri - čokoladni, sočni, mirisni, kakve su nam pekle naše bake

Posjeti Miss7.24sata.hr