Doktorice postaju fotografije u bikinijima iz protesta prema istraživanju koje ih naziva 'neprofesionalnima'

Tweeter
Vidi originalni članak
  • Istraživanje zbog kojeg su se medicinari pobunili kreće od toga kako pacijenti biraju liječnika i bolnicu i prema njihovim privatnim profilima na društvenim mrežama
  • Pritom je "neprofesionalnim" proglašeno objavljivati sadržaj s konzumiranjem alkohola, nepristojnim riječima, ali i slikama u bikiniju 
  • Time se posebno prozvalo liječnice tvrdnjom da slika u bikiniju u pitanje dovodi njihovu stručnost
  • Ljute liječnice protestiraju objavljući namjerno fotke na kojima su u badiću, a podržali su ih i muški kolege, a pokret je dobio ime #medbikini

Istraživanje objavljeno u „Journal of Vascular Surgery“ sugeriralo je da pacijenti biraju bolnicu, liječnika ili medicinsku ustanovu, dijelom temeljeno i na tome kakav sadržaj na svojim privatnim profilima na društvenim mrežama objavljuju liječnici, odnosno medicinski profesionalaci.

Beauty 5 trikova koji će ti pomoći da se spremiš i izgledaš svježe kad si u žurbi

Znanstvenici su kreirali lažne profile kako bi proučili osobne fotografije medicinskih djelatnika i utvrdili da je 61 od njih 235 imalo "neprofesionalni ili potencijalno neprofesionalni sadržaj.“ Istraživanje je definiralo „neprofesionalno ponašanje“ kao konzumiranje alkohola, korištenje nepristojnog jezika, nošenje kostima za Noć vještica i dijeljenje fotografija u bikiniju.

Premda je istraživanje objavljeno prošlog prosinca, ovaj je tjedan postalo viralno među medicinskim djelatnicima od kojih su mnogi prigovarali načinu njegovog provođenja.

Kao rezultat toga, hashtag #MedBikini počeo se pojavljivati na Twitteru jer je mnogo liječnica u znak protesta namjerno objavilo svoje selfije u bikiniju.

Mnogi muškarci - liječnici - su također objavili fotografije u kupaćim gaćama kako bi ima dali potporu.

Life&style #ženeujavnomprostoru - žene na Twitteru masovno objavljuju priče o seksualnom nasilju koje su doživjele

Umjesto objavljivanja selfija u bikiniju, drugi medicinski djelatnici objavili su tweetove tražeći da se istraživanje povuče.

Reakcija je bila toliko burna da se znanstvenik dr. Jeff Siracuse ispričao!

Rekao je da je namjera istraživanja bila "osvijestiti kirurge pa da onda osobno odluče" što objaviti na društvenim medijima.

"Međutim, to očito nije bio rezultat", rekao je, dodavši u drugom tweetu da "nismo bili u pravu što nismo uzeli u obzir rodne pristranosti i sigurno smo naučili nešto iz ovog iskustva."

Dodao je: "Žao mi je što smo učinili da se naši kirurzi osjećaju napadnuto i da smo ih osuđivali."

Posjeti Miss7.24sata.hr