Divni tirkizni vodopadi i uzbudljivi kanjoni Soče moraju nam biti u vrhu ideja za proljetni izlet

Instagram @pk_oki
Vidi originalni članak
  • Dolina Soče prva je u Sloveniji dobila titulu Europske destinacije izvrsnosti, dodali bismo - apsolutno zasluženo
  • Najljepši dio nacionalnog parka Triglav redovito oduševljava brojne zaljubljenike u prirodu, planinare, ali i sve one koji tragaju za avanturističkim sportovima
  • Iako je cijeli kraj poseban i spektakularan na svoj način, neke su mikrolokacije posebno zanimljive, a evo i koje obavezno vrijedi posjetiti

Rijeku Soču zbog njezine izrazite tirkizne nijanse mnogi smatraju jednom od najljepših europskih rijeka. Brojni slapovi, vodopadi i kaskade njezinog vodotoka, urezanog u stjenovite klance, okruženi su nevjerojatnim kanjonima i bazenima glavni su razlog zašto je ovaj kraj predmet divljenja mnogih posjetitelja i jedna od omiljenih destinacija za brojne zaljubljenike u prirodu, planinare, ali i sve one koji tragaju za avanturističkim sportovima na vodi poput kajakarenja na divljim vodama, raftinga i kanjoninga. 

Raj za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Upravo je dolina Soče prva u Sloveniji dobila titulu Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) zbog svog održivog razvoja turizma, a iako je cijeli kraj poseban i spektakularan na svoj način, neke su mikrolokacije posebno zanimljive. Prvi veći grad u blizini pitoresknog izvora Soče je Bovec, poznat po rušenju mnogih prirodnih rekorda. U njegovoj se blizini nalazi slap Boka, najvodonosniji slap u Sloveniji impozantne visine od 144 m, a tu se smjestila i glečerska dolina Trenta koja je dom informativnog centra Nacionalnog parka Triglav, imena dobivenog po istoimenom najvišem vrhu Slovenije. Planinske staze Julijskih Alpa vode do Krnskog jezera, najvećeg ledenjačkog jezera u Sloveniji, a cijelo je područje oko Bovca raj za vodene sportove, planinarenje, biciklizam, paragliding i druge aktivnosti u prirodi.

Life&style Ove prekrasne planinske kućice za odmor u našoj okolici imaju pogled od milijun dolara

Put mira ide preko Napoleonova mosta

Posebno se ističe i Put mira koji vodi od Alpa do Jadrana, povezujući ostatke Soške fronte, poprišta najveće planinske bitke u ljudskoj povijesti. Priče o Prvom svjetskom ratu najbolje dočarava višestruko nagrađivani Kobariški muzej, no povijest Kobarida seže još u antičko doba o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Put mira ide preko Napoleonova mosta u najužem dijelu klanca Soče i slapa Kozjak do Muzeja sirarstva, a općina Kobarid poznata je i po velikom broju vrhunskih svjetskih restorana na tako malom prostoru koji su dio kobaridskog gastronomskog kruga. 

Uz Kobariški muzej, tvrđava Kluže također je među važnijim spomen obilježjima koja čuvaju sjećanje na Sošku frontu i gdje se ratne priče rekonstruiraju i na posebnim događanjima, a bila bi prava šteta ovdje propustiti vožnju poznatom bohinjskom željezničkom prugom s brojnim tunelima, mostovima i galerijama kojom posjetitelje muzejski vlak povremeno dovozi u ovaj povijesni kraj.

Life&style Čarobna alpska jezera Jasna i Zelenci savršen su razlog za bajkoviti zimski izlet u Sloveniju

Staza kroz kanjone je idealna i za obitelji

Tolmin je najveći grad u dolini Soče, smješten na slikovitom ušću Soče u Tolminku, u čijoj se blizini nalaze Tolminska korita, poznata i kao najniža ulazna točka u Nacionalni park Triglav. Ona su zajednički naziv za korita Tolminke i Zadlaščice koja se spajaju u jedno ušće, a mnogi baš ovaj dio s kružnim stazama uklesanim u stijene i omeđene brojnim klancima smatraju najčarobnijim i najposebnijim dijelom cijelog nacionalnog parka. Budući je staza koja prolazi kanjonima dugačka tek par kilometara, neće predstavljati izazov ni onima koji nisu u najboljoj formi, kao ni cijelim obiteljima, a bez imalo će dvojbe u najnevjerojatnijim slikama i prizorima koje pruža u njoj uživati baš svi koji se tamo nađu. 

Na samom se početku u kratkoj horizontalnoj pećini ispod Vražjeg mosta nalazi termalni izvor ugodne prosječne temperature između 18,8 i 20,8 stupnjeva (za razliku od Tolminke čija je temperatura samo 5 do 9 stupnjeva), a koji je vidljiv samo kada je vodostaj Tolminke nizak.

Preko Vražjeg mosta do Danteove špilje

Staza dalje vodi do Medvjeđe glave, klinaste trokutaste stijene 'zaglavljene' u klancu Zadlaščice, u predjelu Skakalce, gdje voda žustro kaskadno teče, nudeći prizore koji ostavljaju bez daha. U neposrednoj se blizini nalazi i Danteova špilja do koje se dolazi preko Vražjeg mosta, a koja skriva tri komore i špiljski splet 1140 metara dugačak i 41 metar dubok. Početkom 14. stoljeća patrijarh Pagano della Torre u Tolminu je ugostio pjesnika Dantea Alighierija koji je posjetio i špilju, a navodno je upravo u njoj pronašao inspiraciju za svoj poznati Pakao iz Božanstvene komedije.

U špilji se može vidjeti endemska vrsta kornjaša, a tu je i šišmiš koji ovdje obitava zimi. Sama špilja spada u vrlo zahtjevne pa je za njezino detaljno istraživanje potrebna odgovarajuća oprema i pratnja speleološkog vodiča, no oni znatiželjni u nju mogu i samo zaviriti, a iako će to biti na samo nekoliko metara, bit će dovoljno da se doživi jednako čarobno i jedinstveno iskustvo kakvo nudi i ostatak Tolminskih korita.

Posjeti Miss7.24sata.hr