Danas se obilježava Dan pasa, a ove stvari o našim dlakavim ljubimcima sigurno nisi znala

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Sretan vam vaš dan, dlakavi četveronožni frendovi! I naši najbolji prijatelji...
  • Međunarodni dan pasa slavi se 26. kolovoza, a diljem svijeta odaje se priznaje ovim vjernim ljubimcima koji čovjeku pomaže na mnoge načine
  • Ovo je prilika da otkrijemo i još pokoju zanimljivost o privrženim  životinjama, kojima posebnosti uistinu ne nedostaje

Naši krzneni četveronožni prijatelji danas slave svoj dan! Međunarodni dan pasa možda će tvome psu stvoriti priliku za neki ekstra keksić, a diljem svijeta mnogi će se sjetiti umiljatih životnih suputnika koji pomažu potrebitima ali i pasa heroja koji su ljudima spasili život. Vjerni čovjekovi prijatelji uvijek su uz svog gospodara, daju bezuvjetnu ljubav i pažnju, a svojim nestašlucima otapaju najtvrđa srca. Zbog svoje predanosti i neodoljive slatkoće sigurno su zaslužili svoj dan u godini, a dok smišljaš kakvom ćeš čestitkom razveseliti svog psa, možeš se zabaviti nekolicinom zanimljivih činjenica o psima koje možda nisi znala. 

Mudar odabir Ovo su najljenije vrste pasa: bit će savršeno sretni uz tebe na kauču

Pjesma Beatlesa ima frekvenciju koju samo psi mogu čuti

U intervjuu iz 2013., Paul McCartney ispričao je kako je u pjesmi  "A Day in the Life" dodao frekvenciju koju mogu čuti samo psi. Počasti svog ljubimca posebnom glazbenom poslasticom!

Potonuće Titanika preživjeli su i psi

Tri psa preživjela su potonuće Titanika 1912. godine. Jedan od njih bio je pomeranac kojeg je vlasnih iz prvog razrada umotao u dekicu zbog čega su svi mislili kako je riječ u djetetu. Spas su pronašli i još jedan pomeranac te pekinezer

Life&style Ovaj preslatki psić je osvojio internet i to zbog jedne neobične karakteristike. Što ti vidiš na njemu?

Njuh jedne pasmine može biti dokaz na sudu

Njuh psa sv. Huberta (Bloodhound) toliko je precizan da se može koristi i kao dokaz na sudovima nekih zemlja. Ova pasmina bez problema može slijediti miris preko 300 sati i pratiti ga preko 200 kilometara. 

Najviši pas na svijetu

Titula najvišeg psa na svijetu odlazi u šape njemačke doge koji se odaziva na ime Zeus. Ovaj pas impozantnog izgleda visok je čak 110 cm!

Hrt bi bez problema pobijedio geparda u utrci na duge staze

Hrtovi su izvrsni trkači i mogu zadržati brzinu od 55 km/h i do desetak kilometara. Nevjerojatno brzi gepard svoju rekordnu brzinu može održati 180-280 metara pa je vrlo jasno da natjecatelj pod rednim brojem jedan, iako nema bolji start, u utrci na duge staze ipak pobjeđuje!

30% Dalmatinaca je gluho na jedno uho

Dalmatineri imaju poseban gen koji je zaslužan za njihovo specifično prošarano krzno i obično plave oči. Međutim, ovaj gen uzrok je i gluhoći na jedno uho kod 30% Dalmatinera te gubitku sluha na oba uha kod 5% prelijepih pripadnika ove pasmine. Vjerojatnije je da će Dalmatineri s povećim crnim šarama imati problema sa sluhom. 

tvoj ljubimac Evo koliko su doista slični psi i njihove vlasnice i vlasnici i zašto je to tako

Periski hrtovi su najstarija pasmina na svijetu

Perzijski hrtovi (Saluki) datiraju iz 329  pr.K., a imali su status kraljevskih kućnih ljubimaca u Starom Egiptu. Navodno su u južnom Iraku pronađeni i crteži pasa koji nalikuju perzijskom hrtu i datiraju iz 700 pr. K. 

Psi imaju tri kapka

Jesi li znala da tvoj četveronožni prijatelj ima čak tri kapka? Nalazi se u unutarnjem kutu donjih vanjskih kapaka, a služi kao mehanička zaštita oka, vlaži rožnicu oka te štiti oko od mikroorganizama.

Life&style Želiš psa koji malo laje? Ove pasmine pasa su najtiše i gotovo da uopće ne laju

Pas je i najbolji lovac

Afrički divlji pas najuspješniji je lovac na svijetu, a plijena će se dohvatiti u 50-70% slučajeva. Ova statistika priskrbila mu je i Guinnessov record

Psi s crnim jezikom

Pasmine Chow Chow i Shar pei jedine su dvije pasmine čiji pripadnici imaju crne jezike. Što je još zanimljivije, razlog ovoj neobičnoj karakteristici je sasvim nepoznat. 

Posjeti Miss7.24sata.hr