Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara! Sada su više nego ikad zadužile svijet: "Vi ste naši anđeli!"

Shutterstock Međunarodni je dan sestrinstva - medinskih sestara i tehničara
Vidi originalni članak
  • Međunarodni je Dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara!
  • Slavimo ga u spomen na Florence Nightingale, utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva, koja je rođena upravo 12. svibnja
  • O svome humanom pozivu, posebno izazovnom u uvjetima pandemije, ispričala nam sestra Ljubica Durmiš koja će svoj dan provesti uobičajeno radno

Sretan vam vaš dan, drage sestre! I ove godine 12. svibnja, slavi se Dan sestrinstva - medinskih sestara i medicinskih tehničara. U spomen na datum rođenja Florence Nightingale, ovaj dan posvećen jednom od najhumanijih poziva obilježava se diljem svijeta. U Krimskom ratu polovinom 19. stoljeća Florence je organizirala bolnice pri britanskom ekspedicijskom korpusu i znatno je reformirala sanitetsku službu i njegu ranjenika i bolesnika. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njezine učenice su otvorile škole takvog tipa diljem svijeta.

Plemenito zvanje 8 razloga zašto su muškarci koji ožene medicinsku sestru posebno sretni

Bio je to začetak modernog sestrinstva kakav nam je danas poznat – predanih žena koji svoj posao rade s puno ljubavi kako bi pomogle ljudima u njihovom ozdravljenju. One trebaju biti emocionalno zrele i jake kako bi se mogle nositi s ljudskim patnjama, hitnim tanjima i problemima. Očekujemo i da su brižne, suosjećajne, nježne…Brigom o ljudskom zdravlju milijune medicinskih sestara predstavljaju oslonac zdravstva diljem svijeta. Mnogi će se složiti – one su naši anđeli čuvari!

Izazovan posao koji zahtjeva puno odricanja još je izazovniji u uvjetima pandemije koja je njihov angažman od prvog dana stavila ‘na prve linije fronte’ kako bi pomogle onima kojima je to najpotrebnije. I onima koji su do sada često uzimali zdravo za gotovo bilo je jasno – one su prave junakinje!

'Tempo je turbo jak, a moj ispušni ventil je - povrtnjak'

Da je to zaista tako uvjerili smo se u razgovoru s medicinskom sestrom Ljubicom Durmiš koji ima više desetljeća dug staž u ordinaciji u centru Zagreba. Susretljiva  i nakon cijelog jutra provedenog na cijepljenju građana na Velesajmu, a ususret novoj radnoj smjeni, Ljubica je objasnila odakle dolazi požrtvovnost. 

''Biti medicinska sestra je životni poziv, ne samo posao. Ja volim svoj poziv i nije mi ništa teško napraviti za svoje pacijente pa i uvjetima kada je tempo turbo jak’’, rekla je Ljubica. Uvjeti koji su uvelike opteretili zdravstvo, još su više izložili zdravstvene djelatnike i lijepim i ružnim komentarima'', priča Ljubica kojoj uz sve obaveze u ordinaciji ne prestaje zvoniti telefon. 

Ipak, istaknula je kako je u ovim izvanrednim vremenima primijetila ipak jednu pozitivnu stvar. 

‘’Koliko god bilo teško i izazovno, ljudi imaju više razumijevanja. Čini mi se da su se malo prizemljili’’, rekla je Ljubica.  

Tradicionalno obilježavanje Dana sestrinstva uz prigodna druženja, organizirane izložbe, razne edukacije i ove godine će zbog uvjeta pandemije izostati, a svoj dan Ljubica će provesti uobičajeno…

‘’Radit ću jutarnju smjenu, vjerojatno ovaj dan neću obilježiti ničim posebno…ali veselim se povratku kući i uređivanju svog vrta koji mi predstavlja ispušni ventil. Posadit ću malo rajčica i papričica…’’, rekla je Ljubica. 

Vikendi, praznici, noćne smjene...njihov poziv nikad ne prestaje

Noćne i cjelodnevne smjene, radni vikendi medicinskim sestrama su svakodnevica i to u uvjetima u kojima se brinu o nečemu najdragocjenijem – životu. 

Glorija Gocin Vuković u zdravstvu je već 20 godina, na kardiologiji na Rebru. Ranije je za portal miss7 ispričala svoje iskustvo - dosad je prošla različite odjele, smjenski i noćni rad, koronarnu jedinicu i ambulantu, dana na odjelu dobro se sjeća.

Ispovijest medicinske sestre Maje: "Nakon rata, bolesti majke i razvoda roditelja, epdemija je bila još jedna životna drama"

"Uvijek smo bile prve uz pacijenta, fizički ga pripremale i pružale psihičku podršku, educirale njega i njegovu obitelj o bolesti. Fizički smo bile iscrpljene jer je na svakoj od nas bio rad u smjenama, popodne, noćima i vikendima kad bismo ostajale same na odjelu brinule smo o 20 pacijenata", ispričala je  Glorija.

Koronarna i intenzivna jedinica radi od 0 do 24 i pauze nema. "Stres pri ulazu, a nikad nije kraj posla. Toliko odgovornosti, fizičke i psihičke napetosti nisam nikad ranije doživjela", prisjeća se. Na jednog pacijenta, kaže, premalo je osoblja jer im je svakog trena život ugrožen.

Snaga i zajedništvo ih guraju naprijed

Josipa Belev glavna medicinska sestra Odjela za trombozu i hemostazu te benigne bolesti krvotvornog sustava na Zavodu za hematologiju, KBC-a Zagreb koja je za portal miss7 ispričala svoje iskustvo u vrijeme lockdowna, smatra kako je zajedništvo ono što pokreće, a snaga sestrinstva upravo u njima samima.

Medicinska sestra Josipa: Mi smo bolesnicima bili sve, evo s kakvim smo se problemima susretali u bolnici" 

‘’Doktore, medicinske sestre, bolničare i spremačice, svi od reda bili su spremni raditi u svakom trenutku ovih izvanrednih okolnosti, bez prigovora ostajali su u produženim smjenama, jedni druge vozili na posao dok nije bilo sigurnog javnog prijevoza i kao nikada prije osjetila se snaga zajedništva među svima’’, zaključila je Josipa Belev.

Rijetko koje zanimanje iziskuje humanist i požrtvovnost kakve su medicinske sestre spremne dati u bilo kojem trenutku  sasvim nepoznatim ljudima. I hvala im na tome, svijet je radi njih ljepši, sigurniji, a mnogima nezamisliv. 

Posjeti Miss7.24sata.hr