Čudesne jabuke: u ovim kombinacijama učinit će te zdravijom i još ljepšom
- To da su jabuke zdrave, to zna svako dijete. Ali, znaš li da ovo voće u kombinaciji s ovih pet namirnica djeluje čudotvorno
- Ne kaže se tek tako da „jabuka na dan tjera doktora van“. Ima puno istine u tome, jer - osim brojnih vitamina – jabuka sadrži i vrijedne minerale i obilje vlakana
- Njezino djelovanje u kombinaciji s nekim drugim namirnicama postaje još blagotvornije
Ovdje je pet kombinacija s jabukama – osim što su ukusne, super su za zdravlje!
1. Jabuka + đumbir = jača srce
Prirodne „vatrene“ tvari đinđerol i šogaol iz đumbira potiču stvaranje probavnih sokova, a imaju i protubakterijsko djelovanje te čiste krv, sluznice i crijeva od otrova. Osim toga, đinđerol prirodno razrjeđuje krv, odnosno sprječava suženje krvnih žila.
Savjet sa spravljanje: 1 žličicu naribanog đumbira prelij vrućom vodom, ostavi da se malo ohladi te dodaj ploške jabuka.
2. Jabuke + zob = niži kolesterol
Zobene pahuljice sadrže vlakna koja će se pobrinuti za to da u našem krvotoku ne ostane previše kolesterola. Osim toga, 100 g zobi sadrži 4,7 mg željeza – što je jako dobro za žene koje pate od nedostatka željeza. Najbolje je konzumirati zob s namirnicama bogatima vitaminom C – dakle, na primjer s jabukama.
Savjet za spravljanje: ujutro za doručak jednostavno dodaj zobenoj kaši nekoliko ploški jabuka.
3. Jabuka + limun = bolje vrijednosti masnoća u krvi
Kiselo uljepšava – žuto voće sadrži flavanoide koji sprječavaju nastanak raka i srčani infarkt, a istovremeno snižavaju razinu masnoće u krvi. Velika količina kalija iz limuna stimulira živčane i moždane funkcije – osjećaš se budnije i koncentriranije. Osim toga, dovoljno je popiti sok od pola limuna na dan kako bi potakli rad limfnog sustava, jer citrusno voće ima antibakterijsko djelovanje.
Savjet za spravljanje: osim što je smothie od jabuke, svježeg mladog špinata i soka od pola limuna superzdrav, to je savršeni obrok kad si u žurbi.
4. Jabuka + cimet = protiv napadaja gladi
Preko dana marljivo radiš na zdravoj prehrani, a navečer te svlada napadaj gladi i poklekneš? Tu ti može pomoći cimet, jer taj začin djeluje vrlo pozitivno na razinu šećera te na masnoće u krvi – dovoljna je doza od 1 g cimeta na dan kako bi se minimalizirali napadaji gladi.
Savjet za spravljanje: napravi mus od jabuke s prstohvatom cimeta: oguli jabuke, nareži na komade te zakuhaj u loncu s malo vode. Ostavi da se kratko ohladi, izmiksaj u u fini pire te na kraju začini cimetom.
5. Jabuka + mrkva = za napetiju kožu
Poznato je da mrkva sadrži jako puno beta-karotena – dobar je za oči, ima antioksidativno djelovanje te štiti od UV-zračenja i tjera slobodne radikale. Tako će tvoja koža ostati duže napeta i lijepa.
Savjet za spravljanje: naribaj nekoliko jabuka i mrkvi te pomiješaj sve s medom i malo soka od limuna – superukusno je!