Crno cvijeće je vrlo originalan ukras vrta i balkona. Ovih 6 vrsta možeš i sama imati

Instagram @osetta
Vidi originalni članak
  • Crno cvijeće rijetko se pojavljuje u prirodi, ali kad se to dogodi, redovito privlači poglede 
  • Posadiš li crno cvijeće, možeš biti sigurna da će prostoru dati dodatnu intrigu i tajnovitost
  • S crnim cvijećem tvoj vrt ili balkon stvarno će izgledati - mrak! 

Ima nešto u crnom cvijeću što daje intrigantan izgled vrtu, a ipak se rijetko pojavljuje u prirodi. Možda je baš zato predmet fascinacije onih koji ih uzgajaju. Uzgajivači sjemena stvaraju sorte crnog cvijeća stotinama godina pa je nastalo dosta predivnih kultivara, od crnih petunija do crnog različka. Mnoga crne cvjetove lako je uzgojiti iz sjemena.

Ako ti je cilj stvoriti ukrasni vrt koji je elegantan i jedinstven, ovo cvijeće će ti dobro poslužiti.

Crna petunija

Premda su mnogi cvjetovi koji izgledaju da su potpuno crni zapravo tamnoljubičasti ili tamnosmeđi, crna petunija je nevjerojatno blizu prave crne boje. I ne samo to, nego postoji više vrsta crnih petunija. Sve te petunije spadaju pod naziv Petunia x hybrida. Black Mamba, Sweetunia Black Satin, Black Cat i Black Ray samo su neke od njih. U svim slučajevima crna petunija voli puno sunca i dobro drenirano tlo. Premda se najčešće sade u teglama, također se dobro snalaze u vrtu. Kako bi uzgojila crne petunije iz sjemena, slijedi upute na poleđini pakiranja sjemena jer se one mogu malo razlikovati ovisno o sorti. 

Čokoladni suncokret 

Iako riječ „suncokret" podsjeća na žarke nijanse žute boje, dostupno je nekoliko tamnijih varijanti. Na primjer, čokoladni suncokret, vrsta Helianthus annuus. Cvjetovi tamnih nijansi granaju se iz biljaka koje rastu više od metar visine. 

Preporučeni način sjetve suncokreta je direktna sjetva u tlo. Kao razgranat tip suncokreta, čokoladni suncokreti trebaju prostor za širenje, pa ih posadi na oko dva metra razmaka. Kada se ostave da rastu vani, ove će jednogodišnje biljke privući oprašivače i uljepšati dvorište. 

Life&style Čarobni vrt Anne Hathaway pun je sjenovith kutaka - kako stvoriti hlad s pergolama punim cvijeća savjetuju dizajneri

Šišmišev cvijet

Izvorno raste u tropskim područjima Azije, ali cvijeće crnog šišmiša može preživjeti i na otvorenom u suptropskoj klimi. U hladnijim krajevima premjestiti ih zimi treba u zatvoreni topliji prostor, gdje će postati intrigantne sobne biljke koje privlače poglede. Cvjetovi nalik šišmišu obično se pojavljuju ljeti ili ujesen.

Ukrasni crni mak

Ukrasni crni mak, zvan još i ponoćni mak, ili Papaver somniferum, prekrasna je tamnoljubičasta—gotovo crna—varijanta poznatog maka. Tipično za mak, crna varijanta može uspijevati i na siromašnom tlu. Makovima je potrebno hladno razdoblje da procvjetaju, pa može biti dovoljno posijati ih u rano proljeće s još uvijek niskim temperaturama. Rezultat je cvijet koji zahtijeva nevjerojatno malo održavanja i koji se često sam zasije, tako da možeš uživati u svojim makovima i u godinama koje dolaze.

Crni različak

Ako voliš crni različak (Centaurea cyanus), bit će ti drago znati da postoji više gotovo crnih sorti koje se sve mogu uzgajati iz sjemena. Odaberi Double Black, s dvostrukim cvjetovima; Black Gem, sa svojim srebrnim lišćem; Almost Black ili Black Ball, cvijet duboke bordo boje. Ove izdržljive jednogodišnje biljke nalikuju svojim rođacima zelene boje, a jednako podnose sušu i loša tla. Prilikom sadnje slijedi upute na pakiranju sjemena, jer mogu postojati male razlike između kultivara. Ono što je možda manje poznato jest da se radi o ukusnom jestivom cvijeću (npr. kao dodatak salatama). 

Crna jutarnja slava

Slično mnogim takozvanim crnim cvjetovima, crna jutarnja slava je vrlo duboke ljubičaste boje. Poput svih jutarnjih slava, ovo cvijeće otvara svoje cvjetove u ranom dijelu dana, a zatim se zatvara poslijepodne. Ali, postoji jedan trik: posadi ih u polusjenu kako bi „prevarila“ cvijeće da cvate malo duže.

Jutarnja slava je biljka penjačica, pa je posadi tamo gdje može posegnuti za nebom uz ogradu ili rešetku. Još bolje, smjesti je na trijem ili terasu kako bi mogla sjediti i gledati leptire koje ova biljka privlači.

Life&style Za lijepi balkon cijelog ljeta: Ovo balkonsko cvijeće lako se održava i gotovo da ne treba vode

Posjeti Miss7.24sata.hr