Čokoladna torta s kokosom: Bez brašna, brzo gotova i neodoljivo osvježavajuća
- Tko ne voli čokoladne kolače, da čujemo moje dame? Ništa? Ni glasa? To smo i mislili
- A čokolada će se fino se slagati s kokosom čiji miris i okus često povezujemo s ljetom
- Ova torta ne sadrži brašno koje sve više ljudi izbjegava, a okusom svakako nadmašuje trud uložen u priremu
- Pročitaj više: Brzinski kolač od Nutelle i još samo dva sastojka, savršen desert za sve ljubitelje slatkoga
Čokoladna torta klasična je poslastica koja zaslužuje mjesto u tvojoj bazi recepata. Ovaj super jednostavan recept čija je baza od mljevene zobi i jogurta, zdrava je alternativa teškim čokoladnim tortama, a ispunit će očekivanja. Mogu je jesti i osjetljivi na gluten.
Umjesto brašna u ovaj recept ide zob. Zob ne sadrži gluten, osim ako nije kontaminirana pšenicom. Torta se poslužuje hladna, pa je i idealna i za vruće dane.
Sastojci za koru:
- šalica zobi
- 1/2 šalice kokosovog brašna
- 1/3 šalice kakaa
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki
- 1/2 šalice natrgane tamne čokolade
- 1/2 šalice jogurta
- 3 velika jaja
- 1/3 šalice javorovog ili agavinog sirupa
- 1 čajna žlica vanilije
Sastojci za kremu:
- 170 g punomasnog kremastog sira
- 2 šalice jogurta
- 3 žlice javorovog ili agavinog sirupa
- 1/2 čajne žlice meda
Priprema kreme:
- Sve izmuti mikserom.
- Kada se tijesto ohladi stavi kremu i pospi je kokosom i mrvicama čokolade.
Priprema tijesta:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva C i premaži uljem kalup za tortu.
- Pomiješaj zob, kokos, kakao prah, prašak za pecivo, sol, laneno sjeme i čokoladu u multipraktiku i blendaj, zatim dodaj jogurt, jaja, javorov sirup i vaniliju i procesuirajte dodatnih 30 sekundi.
- Ulij tijesto u pripremljenu posudu za pečenje (tijesto će biti tanko) i peci 28-30 minuta ili dok ti čačkalica umetnuta u sredinu tijesta ne izađe čista.
- Potpuno ohladi koru. Kada se ohladi premaži je s kremom i stavi je u hladnjak na nekoliko sati.