Čokoladna krostata - talijanski klasik za prste polizati
- Fino prhko tijesto? Obožavamo! Fini namaz od čokolade? Itekako obožavamo!
- Najbolje ih je onda spojiti u desert koji, usto, ne zahtijeva puno posla
- Čokoladna krostata stvarno je jednostavna, s po 4 sastojka u tijestu i 4 u kremi
Obožavamo kolače s čokoladom, zar ne? Ovaj put čokoladu na najfiniji način spoji s bademima u prefinu talijansku pitu...
Pripremi prhko tijesto, dodaj nadjev od čokolade i badema pa sve zajedno ubaci u pećnicu. Dok čekaš da se tijesto ispeče, istuci slatko vrhnje koje će poslužiti kao sjajan kontrast čokoladnom punjenju pite.
Pitu na kraju možeš posipati sitno sjeckanim bademima, lješnjacima ili orasima.
Čokoladna krostata - recept
Tijesto:
- 400 g bijelog brašna
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 150 g maslaca
Nadjev:
- 200 g čokolade sa 70% kakaa
- Pola šalice šalica mlijeka
- 100 g šećera
- 30 g badema
Priprema:
- Stavi brašno na radnu površinu i u sredini napravi rupu.
- U nju ulij istučena jaja pa dodaj šećer i lagano sve promiješaj.
- Dodaj hladni maslac nasjeckan na kockice.
- Mijesi od tri do pet minuta. Radi brzo kako se maslac ne bi otopio, a tijesto postalo gnjecavo.
- Zamotaj ga u foliju i ostavi u hladnjaku 30 min.
- Na pobrašnjenu površinu izvadi tijesto pa ga prereži napola.
- Polovicu razvaljaj i stavi u namašćen lim za pečenje.
- Na pari otopi čokoladu pomiješanu s mlijekom, šećerom i usitnjenim bademima.
- Malo ohladi pa ulij u lim s tijestom. Prije toga tijesto izbodi vilicom na nekoliko mjesta.
- Razvaljaj ostatak tijesta, nareži na trakice i preklopi preko nadjeva.
- Peci na 180°c od 40 do 45 minuta, ohladi pa posluži.
Ovaj članak prethodno je objavljen na portalu missGASTRO.