Čokolada za doručak? Evo kako ti to može pomoći u gubitku kilograma, otkrivaju znanstvenici
- Jesti čokoladu za doručak može ti pomoći u gubitku kilograma, otkrivaju znanstvenici
- Započinjanje dana s čokoladom moglo bi ti pomoći u sagorijevanju masti i gubitku kilograma
- Istraživanje je otkrilo nešto što nismo očekivali: da su žene dok su jele čokoladu bile manje gladne i imale su manje želje za slatkišima nego bez čokolade, posebno kada su jele čokoladu tijekom večeri ili jutra
Uravnotežena prehrana znači imati malo onoga što mi volimo - a stručnjaci kažu da par kockica čokolade noću također može pomoći u naporima za mršavljenje. Započinjanje slobodnog dana s čokoladom ili čak mala slatka zakuska prije spavanja neće imati strašne učinke na debljanje kao žto vjerojatno misliš. Istraživači iz Brighama i Ženske bolnice u Bostonu proučavali su prednosti uključivanja čokolade u prehranu. Zabilježili su podatke 19 analiziranih žena u postmenopauzi.
Kako bi testirali može li čokolada pomoći u gubitku kilograma, svaka je žena konzumirala 100 grama mliječne čokolade u roku od jednog sata nakon buđenja ili u roku od jednog sata prije odlaska u krevet. Stručnjaci su zatim usporedili debljanje žena koje su jele čokoladu i žena koje nisu. Jedenje čokolade ujutro ili noću nije rezultiralo razlikama u težini, otkrili su istraživači, dakle žene koje su jele čokoladu ujutro ili uvečer, nisu dobile više kilograma od onih koje nisu konzumirale čokoladu.Ova bi činjenica mogla olakšati mnogim ženama koje žele smršavjeti, ali ne žele se odreći čokolade.
Čokolada, pohana piletina, Coca-Cola... stogodišnjaci otkrivaju hranu kojoj duguju dugovječnost
Istraživači su izjavili da konzumiranje čokolade može utjecati na glad i apetit, kao i na spavanje. Jedenje čokolade ujutro moglo bi pomoći kod sagorijevanja masti, a moglo bi smanjiti i razinu glukoze u krvi, rekli su znanstvenici. Dok bi jedenje čokolade navečer moglo promijeniti metabolizam i dovesti do pravilnijih načina spavanja. "Konzumiranje čokolade ujutro ili navečer rezultira diferencijalnim učincima na glad i apetit, oksidaciju supstrata, glukozu natašte, mikrobiotu (sastav i funkcija) i ritmove spavanja i temperature", objasnili su znanstvenici.
Istraživanje je trajalo 14 dana, a istraživači su rekli da su žene osim čokolade smjele jesti i bilo koju drugu hranu. Tijekom dva tjedna mogli su jesti samo mliječnu čokoladu - ali smjele su konzumirati i druge slatkiše i poslastice. Istraživači su dodali: "Rezultati pokazuju da su žene dok su jele čokoladu bile manje gladne i imale su manje želje za slatkišima nego bez čokolade, posebno kada su jele čokoladu tijekom večeri ili ujutro."