Čarolija slovenske Toskane: Idilično selo u susjedstvu skočilo nam je na vrh proljetne liste izleta

Instagram @barbikav
Vidi originalni članak
  • Šmartno je pitoreskno slovensko selo smješteno u samom srcu Brda, a zbog njegove ga ljepote i krajolika koji ga okružuje nerijetko zovu slovenskom Toskanom
  • Od vinograda do brojnih pješačkih staza i dvoraca, ovo selo nudi puno toga i idealna je destinacija za proljetni izlet
  • Hrana i vino igraju važnu ulogu u turističkoj ponudi ovog sela, a kada se cijeloj priči dodaju i fina vina te pogledi koji oduzimaju dah, jasno je zašto ga niti jedan istinski hedonist ne bi smio zaobići

Brežuljkasti i pitoreskni krajolik Brda nerijetko se zove slovenskom Toskanom, a u ovom se kraju posebno ističe selo Šmartno, smješteno na brežuljku u njegovom samom geografskom središtu. Povijesni zapisi ovo šarmantno selo prvi su put spominjali još 1317. godine, a na ovom je vidikovcu u prvoj polovici 16. stoljeća na ostacima rimskog uporišta podignuta srednjovjekovna utvrda s jakim obrambenim bedemima protiv turskih provala.

Selo opasano zidinama i ojačano kulama tako je postalo važna strateška točka uz granicu između Mletačke Republike i Austrije te uključeno u vezu protuturskih tabora i sela Brda i Primorske krajine, a kao pogranična utvrda postojalo je sve do sredine 18. stoljeća, kada je napokon prošla mletačka opasnost. Nekad su ovdje posjede imali Gorički grofovi, ali nakon smrti posljednjeg naslijedio ih je  habsburški car Maksimilijan.

Life&style Netaknuta priroda u Istri: Staza sedam slapova nudi čarobno iskustvo, a u Kotlima zastaje dah

Kuće u selu koncentrirane su oko crkve sv. Martina, najveće župne crkve u Brdima, s nekadašnjom fortifikacijskom kulom kao crkvenim tornjem, a u crkvi se mogu vidjeti freske Tone Kralja. Među uskim uličicama između starih kuća koje i danas svjedoče o srednjovjekovnoj arhitekturi smjestila se i Briska kuća u kojoj se nalazi manji muzej, a cijelo je selo spomenik kulture zbog svoje iznimne graditeljske baštine.

Osim što je poznato kao oaza mira i tišine, Šmartno je na glasu i zahvaljujući nevjerojatnom pogledu koji se iz njega proteže, a zbog kojega ga i uspoređuju sa slavnom talijanskom regijom. Od vinograda do brojnih pješačkih staza (Šmartno leži na stazi Alpe Adria) i dvoraca, ovo selo nudi puno toga i idealna je destinacija za proljetni izlet, a svojim će gastronomskim tajnama razmaziti i sve gastro entuzijaste. 

Life&style Divni tirkizni vodopadi i uzbudljivi kanjoni Soče moraju nam biti u vrhu ideja za proljetni izlet

Hrana i vino igraju važnu ulogu u turističkoj ponudi ovog sela pa se u restoranima mogu pronaći brojna fina jela s naglaskom na svježim, sezonskim i lokalnim namirnicama, nerijetko uzgajanima u vlastitim vrtovima, vinogradima i maslinicima. Od divljih šparoga i kremaste riže s treviškim radičem i jakobovim kapicama, do domaće tjestenine s raguom od divljači, prsa fazana s okruglicama od crvenog zelja, marmelade od naranče i dimljene pastrve, ovdje će uživati i najfinija nepca.

Kada se cijeloj priči dodaju i fina vina te terase koje gledaju na okolna brda i vinograde te stari grad s tornjevima i udaljene planine, jasno je zašto je ovo destinacija koju niti jedan istinski hedonist ne bi smio zaobići. Namaje definitivno na samom vrhu proljetne travel bucket liste. 

Posjeti Miss7.24sata.hr