Čarolija okusa i mirisa: Ovoj domaćoj torti od jabuka i cimeta doista je nemoguće odoljeti
Što nam se bliže hladniji dani to više razmišljamo o finim zalogajima koji će nas činiti sretnijima u narednim mjesecima. A postoji li za to bolja kombinacija od jabuka i cimeta? Miris jabuka i cimeta daje poseban ugođaj svakom domu. Zato smo pronašli recept za prefinu domaću tortu od jabuka i cimeta koja nas nikad nije razočarala okusom i mirisom.
Sastojci:
- 2 jabuke, oguljene i narezane na tanke kriške
- sok 1/2 limuna
- 1/2 šalice smeđeg šećera plus još 2 žlice
- 1 3/4 šalice glatkog brašna
- 3/4 čajne žlice praška za pecivo
- 3/4 čajne žlice muškatnih oraščića
- 1/2 šalice omekšanog ili rastopljenog maslaca
- šalica šećera (možeš staviti neki zdravi primjerice ksilitol)
- 2 velika jaja
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 3/4 šalice mlijeka
- malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180° C i podmaži uljem ili maslacem kalup za tortu.
- U zdjelu stavi jabuke, limunov sok i dvije žlice smeđeg šećera.
- U velikoj posudi umuti brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić.
- U drugoj zdjeli pomoću ručnog miksera umuti maslac, šećer i preostalih 1/2 šalice smeđeg šećera dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Dodaji jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodanog jajeta dobro umuti smjesu. Dodaj vaniliju i miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
- Mokrim sastojcima dodaj polovicu suhih sastojaka i muti ih dok se ne sjedine.
- Ulij mlijeko i miješaj, zatim dodaj preostale suhe sastojke i miješaj dok se ne sjedine.
- Ulij tijesto u pripremljenu tavu i složi jabuke na vrh u spiralu, lagano preklapajući slojeve.
- Pospi šećerom.
- Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne postane čista, otprilike jedan sat.
- Ostavi da se ohladi 10 minuta prije nego što ukloniš obruč od torte.