Bušenje ušiju kod malene djece: donosimo argumente zašto to nije nužno najbolja ideja

Shutterstock Ilustrativna fotografija djeteta kojem buše uši
Vidi originalni članak
  • U jednu od čestih rasprava kad je odgoj djece u pitanju ubraja se i pitanje: Kada djetetu probušiti uši?
  • Dok zagovornici vjeruju kako je dovoljno pričekati tek dva mjeseca po rođenju bebe, protivnici smatraju kako roditelji nemaju pravo na tu odluku
  • Argumente za i protiv smo saželi na jednom mjesto, a otkriti ih možeš u nastavku teksta. Jesi li protivnik ili pobornik bušenja ušiju kod djece?

Trenutne smjernice Američke pedijatrijske akademije savjetuju roditelje da pričekaju s bušenjem ušiju najmanje šest mjeseci premda bi idealna solucija bila sačekati da dijete bude dovoljno staro da može samo donijeti tu odluku. Međutim, mnoge kulture preferiraju bušenje ušiju kod djece čim se rode pa smo odlučili sagledati argumente protivnika i pobornika bušenja ušiju kod male djece.

ZANIMLJIVO Što pedijatri kažu - u kojoj dobi se smiju djeci probušiti uši?

Glavni protuargument: moguće ozljede

Jedan od glavnih argumenata protivnika bušenja ušiju kod male djece jest taj da mala djeca nisu svjesna stranog tijela te da se mogu ozlijediti ako ga pokušaju ukloniti. Starije bebe, koje imaju šest ili više mjeseci su već sposobne izvući naušnice, a to je posebno problematično ako su njihovi prstići ili ruke prljave.

Samostalna odluka

Čak i kada se rade sa svim mjerama predostrožnosti, piercing u dojenčadi uvijek riskira razvoj infekcije, osim ako se o njemu pravilno ne skrbi. Bol, iscjedak i oteklina mogu se pojaviti ako se uho ne očisti prema uputama stručnjaka, a može dovesti i do stvaranja keloida. Za razliku od običnog ožiljka, keloid se nalazi izvan područja mjesta ozljede i nikad se ne povlači, a ima sklonost vraćanju unatoč primjeni posebnih tretman za njegovo uklanjanje.

Slike iz djetinjstva, smiješne, slatke, zabavne: koje od ovih 24 zvijezda prepoznaješ, a koje ne bi nikad

Također, protivnici bušenja ušiju kod djece ističu kako je bi ona samostalno trebala donijeti ovu odluku, budući da je riječ o trajnom zahvatu. Pobornici ovog postupa pak smatraju kako je za dijete bolje da to 'obavi' što ranije jer smatraju kako je izglednije da će kasnije biti preplašeno oko bušenja ušiju, čak i ako je samo svojevoljno donijelo tu odluku.

Saznajemo Prema istraživanjima, roditelji koji odgajaju uspješnu djecu dijele ovih 6 karakteristika

Važno je pronaći stručnu osobu

Pojedini roditelji, ali i stručnjaci idu toliko daleko da promoviraju bušenje ušiju već dva mjeseca nakon što je beba rođena. Prema njima, to je zapravo idealno vrijeme za bušenje ušiju jer se poklapa s prvim krugom cijepljenja, koji uključuje cjepivo protiv tetanusa. I iako je to odlična zaštitna mjera, zapravo postoji jako mali rizik da bi beba uopće dobila tetanus od bušenja ušiju.

Kako bi procedura bušenja ušiju bila u potpunosti sigurna roditeljima se prvenstveno savjetuje da pronađu adekvatnu i profesionalnu osobu koja će inzistirati na osnovnim smjernicama kod bušenja ušiju. To uključuje čisto i sterilno okruženje te najmanje 24-karatne zlatne medicinke koje će spriječiti pojavu infekcije i moguće alergijske reakcije.

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

Your browser doesn’t support HTML5 video

 
 
 
Posjeti Miss7.24sata.hr