Budi oprezna: Ovo je 7 najvećih pogrešaka pri zamrzavanju namirnica

shutterstock Najveće pogreške kod zamrzavanja hrane
Vidi originalni članak
  • Postoje mnoge pogreške koje se mogu napraviti prilikom zamrzavanja hrane
  • Kako bi sačuvala aromu i teksturu namirnica, hranu treba zamrznuti prema određenim pravilima  
  • Donosimo ti 7 najvećih pogrešaka pri zamrzavanju hrane 

Često kupimo više namirnica nego što bismo trebali, jer su proizvodi bili na akciji, bila je prilika, imali smo malo više novaca… Ili nam ostane višak namirnica nakon spravljanja jela. Naravno, nema druge nego ih zamrznuti. Međutim, treba pripaziti pri tome i trebala bi izbjegavati ove pogreške…

1. Zamrznula si pogrešnu stvar

Mnoge su namirnice izvrsne za zamrzavanje, ali neke ne bi trebale ići u zamrzivač. Nježni listovi salate te voće ili povrće bogato vodom postaju mekani, gnjecavi te gube okus i čvrstoću. Također ne smiješ zamrzavati kuhani ili pečeni krumpir, inače će postati mekan i mokar. Jaja i mliječne proizvode također je bolje ostaviti u hladnjaku. Za zamrzivač su idealni špinat, kupus i blitva. Meso, juhe i jela od tjestenine također se mogu bez oklijevanja zamrznuti.

2. Hrana se ne zamrzava dovoljno brzo

Često je odmrznuta hrana malo kašastija nego što je bila prije zamrzavanja. Važno je da se namirnice koje se zamrzavaju režu što je manje moguće. Što su porcije manje, brže se smrzavaju, a to ih čini manje kašastima kada se odmrznu.

Life&style Savjeti za zamrzavanje kolača: koje možeš zamrznuti i kako, a koje ne

3. Zamrzavaš toplu hranu

Topla hrana nikako ne smije ići u zamrzivač. Može odmrznuti drugu zamrznutu hranu, a zamrzivaču je potrebna nevjerojatna količina energije da je ohladi. Bolje je pričekati nekoliko sati da hrana dođe na sobnu temperaturu, a zatim je zamrznuti.

4. Zamrzavaš hranu u pogrešnom pakiranju

Hrana mora biti zamrznuta u hermetički zatvorenoj ambalaži kako bi se sačuvali okus i svježina. Što više zraka dođe do hrane, ona se više isušuje. Otvorena pakiranja nisu prikladna za čuvanje proizvoda u zamrzivaču. Koristi dodatne vrećice za zamrzavanje kako bi sačuvala aromu hrane.

5. Ne kuhaš prethodno povrće

Ako zamrzneš povrće i ne skuhaš ga ili ne prokuhaš, može izgubiti okus, boju i teksturu. Jednostavno stavi povrće u kipuću vodu i pričekaj nekoliko minuta. Nakon toga hranu treba staviti u ledeno hladnu vodu na minutu ili dvije. Nakon sušenja povrće možeš zamrznuti kako bi sačuvala njegov okus.

Life&style Nakon koliko vremena treba baciti hranu iz frizera: evo popisa koliko koja namirnica traje

6. Preopteretila si zamrzivač

Koliko god primamljivo zvučalo, nemoj iskoristiti svaki slobodni milimetar u zamrzivaču. Zamrznuta hrana treba malo prostora da se raširi, a vrećice i staklenke koje su preblizu jedna drugoj ne daju dovoljno prostora hrani.

7. Predugo zamrzavaš hranu

Neke namirnice jednostavno nemaju dobar okus nakon dužeg vremena u zamrzivaču. Sve što je pohranjeno u plastičnim vrećicama ili vrećicama za zamrzavanje treba potrošiti najkasnije nakon dva do tri mjeseca. Nakon toga se kvaliteta i okus hrane smanjuju. Kako ne bi zaboravila na vrijeme, na pakete možeš zalijepiti papirnate naljepnice s točnim datumom zamrzavanja.

Posjeti Miss7.24sata.hr