Brzi doručak protiv nadutosti: imamo recept s kojim će 'veliki trbuh' vrlo brzo postati prošlost

Unsplash/Look Studio Foto: Look Studio
Vidi originalni članak
  • Nadutost nam ponekad može pokvariti cijeli dan, čak i ako su uzroci obično bezopasni
  • Zapravo se i ne radi se toliko o izgledu – jednostavno nije dobar osjećaj kada nas hlače stežu u trbuhu i cijelo vrijeme osjećamo neugodan osjećaj punoće ili pritiska
  • Prvi obrok u danu često odlučujući je faktor hoće li doći do nadutosti ili ne, ali nije dovoljan samo zdrav doručak, nego mora biti i 'onaj pravi', a imamo brzi recept za to

Prije svega trebaš razumjeti kako zapravo dolazi do nadutosti. Naime, do nadutosti dolazi kada se u probavnom traktu nakupi previše zraka ili plinova, primjerice gutanjem zraka tijekom jela ili pića, intolerancijom, poremećenom crijevnom florom ili određenim namirnicama poput kupusa, mahunarki ili luka koje uzrokuju jaku nadutost. Dakle, radi se o višku probavnih plinova – liječnici to nazivaju meteorizmom.

Kako bi saznala imaš li intoleranciju ili je crijevna flora poremećena, svakako se trebaš obratiti stručnjaku i razjasniti uzroke. Želiš li se protiv nadutosti boriti na drugačiji način, probaj ovaj brzi recept za doručak.

Life&style Zdravi put do vitke linije: Top 10 vježbi za bolje mršavljenje koje možeš raditi kod kuće

Sastojci za doručak ugodan za crijeva

• Kefir ili jogurt* – osigurava važne proteine koji podržavaju crijeva.
• Lanene sjemenke – sadrže vlakna koja pomažu probavi te zdrave masne kiseline.
• Bademi – osiguravaju vitamin E i druga vlakna.
• Zobene pahuljice – osiguravaju beta-glukane koji su dobri za crijeva i podržavaju razinu šećera u krvi.
• Zelene banane – osiguravaju prebiotike koji služe kao hrana za crijevne bakterije.
• Borovnice – pružaju antioksidanse koji mogu djelovati protuupalno i daljnja su hrana za crijevne bakterije.

*Ako želiš ili trebaš izbjegavati mliječne proizvode, kefir ili jogurt možeš zamijeniti jogurtom od kokosa. Sadrži također puno vlakana, kao i dobre masti i probiotike.

Trebaš odlučiti koliko svega želiš staviti u svoju zdjelicu, ovisno o tome koliko si gladna. Važno je jedino koristiti maksimalno 20 grama sjemenki lana, jer to je količina koju preporučuju stručnjaci – sve iznad toga može imati laksativni učinak. Ako ti treba slatko, preporučuje se (malo) meda, agavinog sirupa ili druge zamjene za šećer. Budi oprezna kada koristiš datulje kao zaslađivač: visok sadržaj vlakana i šećera može izazvati plinove kod osjetljivih osoba.

Dodatni savjet: Hranu treba dobro prožvakati kako ne bi završila kao balast u želucu. Temeljitim žvakanjem – oko 30 puta po zalogaju! – potiče se probavni proces i oslobađaju enzimi kako bi se hranjive tvari puno bolje apsorbirale i rastvarale.

Life&style Slatko bez grižnje savjesti? NASUKU je domaći brend koji preokreće pravila slastičarstva i redefinira deserte!

Posjeti Miss7.24sata.hr