Bread Club proslavio je 5. rođendan: U knjizi 'Starter' otkrivaju tajne pripreme kiselog tijesta, ali i svoje recepte
- Sourdough scena u Zagrebu i Hrvatskoj u posljednjih je nekoliko godina doživjela pravi procvat, a na tome možemo zahvaliti nevjerojatno talentiranoj četvorki poznatoj pod imenom Bread Club
- Promijeniti pekarsku scenu grada i zemlje koji živi na tradicionalnim pekarskim proizvodima nije bio nimalo lak zadatak, no oni su u tome uspjeli, uz puno truda, rada, eksperimentiranja, upornosti, dobre volje i nešto fermentiranog brašna
- A kako je njihov put izgledao te što su u dosadašnjem radu naučili zajedno su s receptima za proizvode po kojima su sada već naveliko poznati odlučili objaviti u knjizi 'Starter' kojom su proslavili veliki 5. rođendan
Otkako je Bread Club prije pet godina otvorio svoju prvu poslovnicu u Trakošćanskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci, Hrvatska je, a pogotovo Zagreb, doživjela pravi sourdough boom. Dobili smo i Koricu, i Noel Bread & Deli, i Kroštulu, i Kukuriku, i Boogie Lab, i Bread Club na još nekoliko lokacija, no upravo su Anamarija Zajec Palić, Zrinka Zajec, Andrija Pernar i Darko Kušić - ekipa okupljena pod imenom Bread Club, bili pioniri kojima možemo zahvaliti nastanak i razvoj domaće sourdough scene.
Da se razumijemo, koliko god se to možda nekome činilo, promijeniti pekarsku scenu Zagreba (a bome i Hrvatske) nije bio nimalo lak zadatak, no u zemlji koja je živi na tradicionalnim pekarskim proizvodima ova je četvorka to itekako uspjela, uz puno truda, rada, eksperimentiranja, upornosti, dobre volje i nešto fermentiranog brašna.
A kako je njihov put izgledao te što su u dosadašnjem radu naučili zajedno su s receptima za proizvode po kojima su sada već naveliko poznati odlučili objaviti u knjizi 'Starter' kojom su proslavili veliki 5. rođendan.
“Ovu smo knjigu dugo sanjali. U nju nije pretočeno samo naše znanje o fermentiranim pekarskim proizvodima. U nju smo utkali i sav naš petogodišnji rad, neprospavane noći, žuljeve i težak fizički rad. U nju smo utkali i sve radne vikende, ali i sve što smo s obitelji propustili, i baš radi njih svih, nama bliskih, ali i svih naših kupaca, naše druge obitelji, u ovu smo knjigu utkali ljubav, strast i emociju. Ova knjiga je plod našeg znanja, a vjerujemo kako će i svima koji ju budu čitali biti inspirativna. Naših pet godina nama je proletilo, od male poslovnice u Trakošćanskoj ulici, narasli smo na trenutnih šest poslovnica te nekoliko koje su nam u planu. Drago nam je da smo se otisnuli u ovu poslovnu avanturu i da smo u Zagrebu promijenili kulturu kruha.” poručili su.
Kao što to i priliči vrhunskom brendu iza kojeg stoji tim nevjerojatno talentiranih mladih ljudi, i suradnike s kojima su radili na knjizi birali su pomno. Brigu o tekstovima preuzela je Željka Zrnić, za grafičko su oblikovanje bili zaduženi Ante Begić i Ana Kljaković Gašpić, a prelijepe fotografije potpisuje Ino Zeljak.
Ovo luksuzno coffee table izdanje upakirano je u prelijepu dvodjelnu reljefnu naslovnicu koja imitira teksturu kruha od kiselog tijesta, broji više od 300 stranica, a osim što obuhvaća brojne recepte koje će mnogi poželjeti isprobati, donosi i teorijsku pozadinu svih procesa fermentacije i pripreme tijesta, kako bi, kažu, ljudi zaista razumjeli što se sve točno u Bread Clubu radi. Ona nije samo dobra teorijska pozadina, već i praktični priručnik koji nas vodi kroz sve korake pripreme kruha i lisnatih tijesta, pružajući nam priliku da stečena znanja isprobamo i u praksi kroz pripremu recepata koji se u knjizi nalaze. Knjiga 'Starter' u prodaju stiže u utorak, 2. srpnja, a moći će ju se kupiti u svim Bread Club poslovnicama.