Božićni recept koji će svi obožavati: kolač s kandiranim bademima
- Ovo je savršeni recept za kolače za sve ljubitelje adventskog sajma
- Ovaj kolač s kandiranim bademima jednostavno je neodoljiv
- Donosimo ti recept za ukusan božićni kolač koji će ti zasladiti čekanje Božića
Tko kaže da kandiranih badema ima samo na adventskim sajmovima? U ovom kolaču će se karamelizirani bademi iskoristiti kao hrskava glazura. U kombinaciji s kremom od cimeta i vanilije te čokoladnim biskvitom, nastat će savršeni božićni kolač.
Sastojci
Za tijesto
• 2 jaja
• 200 g šećera
• 250 ml gazirane mineralne vode
• 2 pakiranja vanilin šećera
• 80 g jestivog ulja (neutralni okus)
• 45 g kakaa za kolače
• 300 g brašna
• 1 pakiranje praška za pecivo
• 1 žličica cimeta
Za kremu
• 400 g vrhnja za šlag
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 1 žličica cimeta ili špekulas začina
• 3 žlice šećera
• 3 pakiranja praška za umak od vanilije
• 2 pakiranja vrhnja
Za glazuru
• 100 g maslaca
• 100 g šećera
• 200 g badema
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (gore/dolje). Izmiksaj sastojke za biskvit u glatko tijesto. Namasti lim za pečenje ili okrugli kalup te prebaci u to tijesto pa zagladi. Peci oko 40 minuta. Zatim izvadi iz pećnice te ostavi u kalupu da se ohladi.
2. Za kremu dodaj vrhnju za šlag prašak za umak od vanilije, vanilin šećer i običan šećer te stuci. Potom umiješaj vrhnje. Premaži kremu po čokoladnom biskvitu pa kolač stavi u hladnjak.
3. Za topping rastopi te zakuhaj maslac i šećer u tavi da se šećer karamelizira. Potom dodaj bademe te dobro promiješaj. Bademi trebaju malo posmeđiti od prženja. Potom stavi smjesu na pladanja te ostavi da se ohladi. Nakon toga razmrvi smjesu rukama.
4. Kratko prije posluživanja stavi topping na kremu. Posluži i uživaj!