Borovnice i džin zvuče kao zanimljiva kombinacija, osobito u ovoj torti s kojom ispraćamo ljeto
- Pronašle smo savršen recept za guštanje u toplim danima babljeg ljeta!
- Torta snborovnicama, šlagom i džinom doista zvuči neodoljivo
- Kladimo se da ćeš ovaj recept svrstati među omiljene
Na sreću, vrijeme nas još uvijek mazi pa uživamo u toplim danima. Ako nisi među sretnicama koji mogu posljednje dane ljeta provesti na moru, onda se barem možeš bogovski počastiti finim desertom. Kombinacija okusa džina s voćnim nadjevom od borovnica u ovoj torti jednostavno je fenomenalna. Donosimo dvije verzije recepta: jedan s alkoholom i jedan bez (ako će jesti mala djeca). Kako god, užitak u svakom zalogaju je zagarantiran!
Sastojci
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 ml kiselog vrhnja
- 50 ml džina
- 100 ml suncokretovog ulja
- 1 žlica soka od limete
- 1 žličica kore od limete
- 200 g brašna
- 1,5 žličice praška za pecivo
- 50 g mljevenih badema
*Za bezalkoholnu verziju izbaci džin, i dodaj još 50 ml kiselog vrhnja
Nadjev od borovnica:
- 200 g zamrznutih borovnica
- 50 g šećera
- sok od 1 limete
Za ukras
- 150 g šećera u prahu
- 3 žlice džina ( ili soka od limete za bezalkoholnu verziju)
- 100 g borovnica
- 1 žličica kore od limete
400 ml vrhnja za šlag
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva te dva kalupa s odvojivim dnom obloži papirom za pečenje.
2. Miksaj jaja sa šećerom, soli i ekstraktom vanilije 4-5 minuta dok ne postanu kremasti. Dodaj kiselo vrhnje, džin, suncokretovo ulje, sok i koru limete te kratko promiješaj. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo i kratko umiješaj zajedno s mljevenim bademima.
3. Ulij smjesu u kalupe za pečenje i peci biskvite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Izvadi ih iz pećnice i ostavi da se potpuno ohlade.
4. Kuhaj borovnice sa šećerom i džinom ili sokom limete dok tekućina gotovo potpuno ne ispari. Prebaci smjesu u drugu posudu i ostavi da se ohladi. Pomiješaj 1 žlicu kukuruznog škroba s malo vode i dodaj borovnicama kako bi se brže zgusnule.
5. Izmiksaj vrhnje za šlag
6. Izvadi biskvite iz kalupa te svaki prereži vodoravno na pola. Prvi stavi na stalak za tortu i na njega premaži trećinu nadjeva od borovnica. Na to stavi drugi biskvit, pa opet po trećinu kreme, pa biskvit, sve dok ne složiš cijelu tortu.
7. Pomiješaj šećer u prahu sa sokom od limete i prelij tortu glazurom. Za ukras pospi borovnicama i dodaj naribanu koricu od limete.