Blagdanski recept za ljubitelje 'slanih jela': pita od luka sa slaninom
- Ljubitelji slatkog dođu na svoje za svake blagdane
- Međutim, ne treba zaboraviti na sve one koje više vole nešto slano
- Donosimo ti recept za pitu od luka sa slaninom - brzo se spravlja i dobro je rješenje kad navrate gosti
Ovo jelo je krepko i „snažno“: pita od luka sa slaninom. Recept je jednostavan, brzo se spravlja te oduševljava mlade i stare.
Sastojci za pitu od 12 kriški:
Za tijesto:
• 200 g brašna
• 150 g maslaca
• 1 jaje
• 1 prstohvat soli
• malo hladne vode
Za nadjev:
• 700 g luka
• 2 žlice maslaca
• 3 jaja
• 100 g kiselog vrhnja
• 150 g slanine
• 1 žličica sjemenki kima
• sol, papar
Priprema
1. Zamijesi tijesto od brašna, jaja, maslaca, malo vode i soli. Oblikuj kuglu pa stavi u hladnjak da se hladi sat vremena.
2. Nasjeckaj luk i poprži ga zajedno sa slaninom na malo maslaca dok ne postane proziran.
3. Pomiješaj jaja i kiselo vrhnje.
4. U smjesu od jaja dodaj sjemenke kima i mješavinu slanine i luka, začini solju i paprom.
5. Izvadi tijesto iz hladnjaka i izvaljaj ga na pobrašnjenoj radnoj površini. Tijesto treba biti debljine oko 3 cm.
6. Zatim tijesto pažljivo stavi u lim ili u kalup za pečenje te oblikuj rub visok oko 3 cm.
7. Tijesto nekoliko puta probodi vilicom.
8. Zatim na tijesto rasporedi smjesu od luka, slanine, jaja i kiselog vrhnja.
9. Peci u pećnici na 220 stupnjeva oko 35 minuta.