Biokovski botanički vrt Kotišina: Nezaboravan izlet u planinsko cvjetno šarenilo s pogledom koji osvaja

Instagram@gisou Biokovski botanički vrt Kotišina
Vidi originalni članak
  • Biokovski botanički vrt Kotišina nalazi se u sklopu Parka prirode Biokova i zbog svoje strukture i lokacije izuzetno je atraktivan posjetiteljima
  • U rano ljeto vrt je najraskošniji jer obiluje cvjetnim šarenilom, a pošto se nalazi na nadmorskoj visini i do 500 metara, pogled koji puca na more daje dodatnu čar
  • Do Kotišine se može doći starim putevima iz Makarske, a postoji čak i novija biciklistička staza sa tri opremljena odmorišta usput

Zaboravi sve predodžbe o klasičnom botaničkog vrtu. Ovo nije takav. Ali je sasvim poseban, prekrasan i jedinstven. Biokovski botanički vrt Kotišina je "ograđeni dio prirode" u kojem se zadržavaju prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom.

Ono što ćeš najprije primijetiti je prekrasna lokacija na primorskim obroncima Biokova, iznad sela Kotišina, na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara. Ovaj je botanički vrt sastavni dio Parka prirode Biokovo i u proljeće i rano ljeto vrt je najraskošniji jer obiluje cvjetnim šarenilom.

Od čega se sastoji Biokovski botanički vrt Kotišina

Na relativno maloj površini od 16,5 ha nalaze se vrlo raznolika staništa kao što su kamenjare, točila, vrletne stijene, obradive površine, te kanjon Proslap s istoimenim slapom, koji je veći dio godine suh, a oživi samo za vrijeme jakih kiša. Na površini vrta utvrđeno je oko 300 samoniklih biljnih svojti, od tipično mediteranskih do planinskih, a na nekim područjima sađene su egzote, poljoprivredno i ljekovito bilje.

Life&style Skriveni dragulji za savršene Instagram fotke: Ovo su predivne lokacije u Hrvatskoj za koje vjerojatno nisi čula!

Vrt je utemeljio dr. fra Jure Radić (1920-1990), franjevac i znanstvenik, sa svrhom znanstvenog istraživanja i motrenja, zaštite i očuvanja, te popularizacije i upoznavanja biljnog svijeta planine Biokovo.

Life&style Jesi li čula za ovaj hrvatski biser? Arheološki park Vrlovka otvara se u petak i savršen je spoj prirode i povijesti

Povijesna senzacija Podbiokovlja

Kroz vrt vodi nekoliko pješačkih staza uz koje se nalaze poučne table, a određene biljne svojte su označene natpisom sa nazivom porodice i svojte. Ovo će iskustvo biti posebno zanimljivo mališanima, ali i svima onima koji žele naučiti nešto više o pojedinoj vrsti.

Prilikom posjete Botaničkom vrtu svakako posjeti i Interpretacijski centar Veliki Kaštel koji je smješten u istoimenoj višekatnoj utvrdi koja je povijesna senzacija Podbiokovlja. Utvrda na biokovskim liticama sagrađena je za vrijeme Kandijskog rata kako bi pružila zaklonište za stanovništvo u vrijeme sukoba s Osmanlijama.

Danas je njena unutrašnjost pretvorena u pravo moderno čudo koje priča priču ovog predivnog kraja. Interpretacijski centar prostire se na više etaža te predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne te prirodne baštine sela Kotišina.

Kako doći do botaničkog vrta Kotišina

Osim pješačkih staza iz centra Makarske do Kotišine može se doći novouređenom biciklističkom stazom, a usput postoje i tri opremljena odmorišta. Jedno od njih čak služi i u svrhu promatranja ptica, dok u samoj Kotišini postoji niz raznih sadržaja zahvaljujući projektu ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina” koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Posjeti Miss7.24sata.hr